Foto: LETA
Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir noslēgusi saistībā ar "nepilsoņu referendumu" iesniegto parakstu pārbaudi un tajā secināts, ka organizatori ir iesnieguši vairāk nekā 10 000 derīgu parakstu, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Ceturtdien, 27.septembrī, plkst.13 notiks CVK sēde, kurā tiks lemts par vēlētāju iesniegtā likumprojekta "Grozījumi Pilsonības likumā" tālāku virzību.

CVK ir arī saņēmusi atzinumus no Saeimas Juridiskā biroja, Tieslietu ministrijas, Valsts prezidenta kancelejas, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes, Rīgas Stradiņa Universitātes Juridiskās fakultātes un Rīgas Juridiskās augstskolas.

"Lai gan likumprojekta "Grozījumi Pilsonības likumā" parakstītāju pārbaude liecina, ka likumprojektu ir parakstījis nepieciešamais vēlētāju skaits - vairāk nekā 10 000 vēlētāju, visos no saņemtajiem atzinumiem pausts viedoklis, ka likumprojekts "Grozījumi Pilsonības likumā" nav uzskatāms par pilnīgi izstrādātu Satversmes 78.panta izpratnē," norāda Bērziņa.

Likums "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" paredz, ka tiesības uzsākt likuma ierosināšanas procedūru un iesniegt CVK pilnīgi izstrādātu likumprojektu ir ne mazāk kā 10 000 balsstiesīgiem Latvijas pilsoņiem. Ja, pārbaudot parakstus, CVK konstatē, ka likumprojektu ir parakstījuši ne mazāk kā 10 000 vēlētāju un likumprojekts ir uzskatāms par pilnībā izstrādātu, CVK ir jāizsludina 30 dienu parakstu vākšana.

CVK lēmumu pieņem, atklāti balsojot, un lēmums ir pieņemts, ja par to nobalso vismaz pieci no deviņiem CVK locekļiem.

Vēlētāju parakstīts likumprojekts "Grozījumi Pilsonības likumā" CVK tika iesniegts šā gada 4.septembrī un paredz noteikt, ka, sākot ar 2014.gada 1.janvāri, nepilsoņi, kuri līdz 2013.gada 30.novembrim Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nav iesnieguši iesniegumus par nepilsoņa statusa saglabāšanu, ir uzskatāmi par Latvijas pilsoņiem.

CVK 27.septembra sēde par parakstu vākšanu likumprojekta "Grozījumi Pilsonības likumā" ierosināšanai notiks CVK biroja telpās Smilšu ielā 4. Sēde būs atklāta plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem.

Kā ziņots, "nepilsoņu referenduma" organizatori, kustība "Par vienlīdzīgām tiesībām", septembra sākumā CVK iesniedza 12 779 parakstus ar mērķi rīkot referendumu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Ja CVK atzīs, ka likumprojekts virzāms uz otro parakstu kārtu, tad kopā būs nepieciešams savākt 10% vēlētāju jeb apmēram 154 000 apliecinājumu. Ja tas izdosies, pirms tautas nobalsošanas par iniciatīvu lems Saeima.

CVK iepriekš minētajām tiesību jomas iestādēm nosūtīja lūgumu līdz 24.septembrim sniegt atzinumu, vai vēlētāju iesniegtais likumprojekts "Grozījumi Pilsonības likumā" ir uzskatāms par pilnīgi izstrādātu 78.panta izpratnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!