Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien noraidīja visas saņemtās sūdzības par nule notikušo pašvaldību vēlēšanu norisi, tostarp noraidīta sūdzība saistībā ar 50 neapzīmogotām aploksnēm, kuras atrastas kādā vēlēšanu iecirkņa urnā Salaspils novadā.

Lemjot par šo lietu, CVK secināja, ka jāsagaida Drošības policijas (DP) sāktās izmeklēšanas iznākums.

Salaspilī kāda iecirkņa vēlēšanu urnā atrastas 50 neapzīmogotas aploksnes. Saņemtajā sūdzībā lūgts sarīkot atkārtotu balsošanu konkrētajā iecirknī. Partijas "Reģionu alianse" pārstāvis Dmitrijs Vitjazevs arī apgalvoja, ka kādam Salaspils iedzīvotājam vēlēšanu iecirknī ir izsniegts viens komplekts ar vēlēšanu zīmēm un četras vēlēšanu aploksnes. Vēlētājs esot nobalsojis vienreiz un pārējās trīs aploksnes nodevis DP. Nepieciešamības gadījumā vēlētājs ir gatavs sniegt liecību.

Vitjazevs pauda, ka CVK noraidījumu pārsūdzēs Administratīvajā rajona tiesā, jo uzskata, ka būtu jāpārskata visi vēlēšanu rezultāti 766.iecirknī, kur atrastas 50 neapzīmogotās vēlēšanu aploksnes. Viņš ir pārliecināts, ka tajās esošie biļeteni varētu izmainīt vēlēšanu rezultātus Salaspils novadā.

Arī CVK secinājusi, ka šis gadījums patiešām var mainīt vēlēšanu rezultātu - "Reģionu aliansei" pietrūkstot 12 balsu, lai tā pārvarētu 5% robežu un tās kandidāts būtu ievēlēts Salaspils novada pašvaldībā, savukārt 33 balsu pietrūkst, lai "Vienotība" uz "Saskaņas centra" rēķina iegūtu vēl vienu deputāta vietu.

CVK pārstāvis Kārlis Kamradzis aicināja sagaidīt DP izmeklēšanas rezultātu. Tam piekrita arī CVK vadītājs Arnis Cimdars, norādot, ka lielāku skaidrību ieviesīs DP izmeklēšana.

Cimdars teica, ka šāda situācija Salaspilī iespējama vairāku iespējamu apstākļu dēļ. Pirmkārt, tas varētu būt huligānisms, kad kaut kādā veidā neizmantotas aploksnes, neredzot iecirkņa darbiniecei, iemestas kastē. Tomēr tādā gadījumā aplokšņu skaits nesakristu ar balsojušo cilvēku skaitu.

Tāpēc iespējami divi citi notikuma varianti. Viens - ka komisija pieļāvusi kļūdu, izsniedzot šīs neapzīmogotās aploksnes. Otra ticama iespējamība – neapzīmogotas aploksnes ir nonākušas pie personām, kuras organizējušas balsu pirkšanu.

Pašlaik CVK esot skaidrs vien tas, ka Salaspils novada vēlēšanu komisija darbojusies likumīgi un neapzīmogotajās aploksnēs ievietotās vēlēšanu zīmes nav pieskaitītas. Citas šī gadījuma detaļas jānoskaidro DP, tāpēc pagaidām CVK nolēma "Reģionu alianses" pārstāvja iesniegto sūdzību noraidīt.

Šo un citus CVK lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā tiesā trīs dienu laikā.

CVK izskatīja un noraidīja vēl sešas saņemtās sūdzības. Partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā'' (PCTVL) valdes līdzpriekšsēdētāja Tatjana Ždanoka bija lūgusi Aizkraukles novadā pārskaitīt zīmes visos vēlēšanu iecirkņos, kā arī atzīt, ka PCTVL Aizkrauklē ir pārvarējusi 5% barjeru. PCTVL paudusi, ka balsu skaitītāji nepareizi aprēķinājuši vēlētāju atbalstu šim sarakstam.

CVK šo sūdzību noraidīja, uzskatot, ka PCTVL nav pietiekamu faktu, kas būtu pierādīti ar dokumentiem, bet CVK sūdzības var vērtēt tikai pēc faktiem.

Savukārt PCTVL Liepājas saraksta pārstāve Elita Kosaka sūdzībā par vēlēšanām minējusi, ka neesot nodrošinātas pilnvērtīgas iespējas iepazīties ar kandidātu sarakstiem, viņa arī pamanījusi kļūdas 221. un 226.vēlēšanu iecirkņa dokumentu aizpildīšanā un arī vēlētāju parakstu uzskaitījumā. Tie, viņasprāt, ietekmējuši vietu sadalījumu starp sarakstiem Liepājas domē.

CVK pārstāvis norādīja, ka aizrādījumi ir nepamatoti un nenorāda uz vēlēšanu rezultātu neprecīzu saskaitīšanu, jo iecirknī vēlētāju skaits noteikts, skenējot parakstus.

Lielvārdes novadā Jānis Āboliņš apstrīdējis rezultātus, jo 692.iecirknī vēlētājai izdotas divas vēlēšanu aploksnes un vēlētāja nobalsojusi divas reizes. Āboliņš uzskata, ka tas, iespējams, mainījis no "Vidzemes partijas" ievēlēto deputātu sarakstu.

CVK vadītājs Arnis Cimdars pauda, ka šī informācija atbilst patiesībai. Kad konstatēts, ka derīgo aplokšņu skaits nav sakritis ar parakstu skaitu, rezultāti no konkrētā iecirkņa skaitīti atsevišķi atbilstoši procedūrai. Noskaidroti arī kļūmes iemesli - izrādījies, ka vēlētājai divas vēlēšanu aploksnes pasniegtas cilvēciskas kļūdas dēļ, tomēr šī kļūda mandātu sadalījumu starp partijām un ievēlēto deputātu kandidātiem neietekmējot. Tāpēc izsludināt jaunas vēlēšanas Lielvārdes novadā nav pamata, sacīja Cimdars. Atbilstoši šim secinājumam visi CVK locekļi noraidīja arī šo sūdzību.

Savukārt Rīgā saņemta sūdzība no partijas "Alternative" pārstāvja Andreja Burvja. Viņš lūdz izsludināt atkārtotu balsošanu Rīgā, jo šī politiskā spēka novērotāju informācija par rezultātiem kādā Rīgas iecirknī atšķiroties no tās, kas publicēta CVK mājaslapā.

Tomēr nekādi konkrētāki fakti sūdzībā nav minēti vai uzrādīti, norādīja CVK un nolēma šo sūdzību noraidīt.

Jūrmalā saņemti divi iesniegumi - viens no "Tautas Kontrole" Jūrmalas deputāta kandidāta Jāņa Kuzina, otrs - no politiskās partijas "Reģionu alianse" pārstāvjiem Vilhelma Kozlovska un Māra Dzenīša. Kuzins lūdza rīkot atkārtotas vēlēšanas, uzskatot, ka vēlēšanas Jūrmalā nevar uzskatīt par brīvām, jo priekšvēlēšanu laikā ir ticis aizdedzināts saraksta "Tautas kontrole" kandidātei piederošais pārtikas veikals Slokā.

Kuzins arī uzskata, ka tikuši konstatēti vairāki balsu pirkšanas pārkāpumi, bet Zaļo un Zemnieku savienība pārkāpusi aģitācijas ierobežojumus. Tāpat esot pārkāpts vispārīgu vēlēšanu princips, jo pašvaldību vēlēšanās nevarēja piedalīties nepilsoņi, bet citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi drīkstēja piedalīties, norāda Kuzins.

CVK šos argumentus neuzskatīja par pietiekamiem vēlēšanu rezultātu apšaubīšanai un sūdzību noraidīja.
Savukārt "Reģionu alianse" uzskata, ka vēlēšanu rezultāti Jūrmalā ir nelikumīgi, jo protokolos neesot atspoguļoti faktiskie apstākļi vēlēšanu laikā. Piemēram, 221.iecirknī brīdī, kad atvērtas vēlēšanu kastes, esot pazudusi gaisma, un balsu skaitīšanas laikā tehniskus bojājumus piedzīvojis serveris, kurā tika uzskaitītas balsis. Tāpat neesot darbojušies parakstu skaitīšanas skeneri. Datorspeciālists kādā iecirknī "dziļi iejaucies" datorsistēmā un esot atvestas jaunas skaitīšanas sistēmas, klāstīja Dzenītis.
Viņš gan nevarēja precīzi atbildēt uz Cimdara jautājumiem, par kādu sarakstu – vēlēšanu biļetenu vai vēlētāju sarakstu – apkopošanas laikā datortehnika sabojājusies.
Cimdars apliecināja, ka nekādus serverus vēlēšanu iecirknī neizmanto, bet gan datorus. Savukārt konkrētais iecirknis Jūrmalā apliecinājis, ka nekādi elektroapgādes un datortehnikas traucējumi nav fiksēti.

Dzenītis gan citēja citu Jūrmalas vēlēšanu iecirkņu žurnālos fiksētos pierakstus, ka parakstu skenēšanas sistēma nav nostrādājusi, kāpēc notikusi "iejaukšanās no malas", kas rada šaubas par vēlēšanu rezultātu precizitāti.

Cimdars skaidroja, ka parakstu skenēšanas sistēma izrādījusies neveiksmīga lielā daļā Latvijā parakstu sarakstu papīra nolietojuma dēļ, tāpēc parakstu saskaitīšanai šī sistēma nav lietota.

Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likums paredz, ka tiesības CVK apstrīdēt vietējo vēlēšanu komisiju lēmumus par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu ir kandidātu sarakstu iesniedzējiem un deputātu kandidātiem. Šīs tiesības sarakstu iesniedzēji un kandidāti var izmantot trīs darba dienu laikā pēc vēlēšanu komisijas lēmuma pieņemšanas.

Jau vēstīts - lai arī ir kļuvis zināms, ka vēlēšanu iecirknī Salaspilī balsošanas kastē ir atrastas 50 neapzīmogotas aploksnes, vietējā vēlēšanu komisija vēlēšanu rezultātus nolēma apstiprināt. Salaspils novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Silvija Zālīte sacīja, ka ir aizdomas par to, ka ir notikusi provokācija ar mēģinājumu viltot vēlēšanu rezultātus.
Par šo gadījumu informēta CVK, kas iepriekš sēdē pieņēmusi lēmumu vēlēšanu materiālus saglabāt iesaiņotā veidā un lietu par neapzīmogotajām aploksnēm nodot izskatīšanai Drošības policijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!