Foto: Reuters/Scanpix

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien parakstu vākšanai reģistrēja biedrības "Sargāsim mūsu bērnus!" sagatavoto Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumu projektu, kas paredz aizliegt viendzimuma attiecību popularizēšanu.

Kā aģentūru LETA informēja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa, CVK lēmums nozīmē, ka biedrība tagad drīkst uzsākt parakstu vākšanu, lai iegūtu nepieciešamo vēlētāju atbalstu likumprojekta iesniegšanai Saeimā.

Atbilstoši likumam "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu" parakstu vākšanai jānotiek divās kārtās. Pirmajā kārtā biedrībai "Sargāsim mūsu bērnus!" 12 mēnešu laikā likumprojekta atbalstam jāsavāc ne mazāk kā 30 000 vēlētāju notariāli apliecinātu parakstu.

Ja nepieciešamais parakstu skaits tiks savākts, CVK izsludinās nākamo parakstu vākšanas kārtu, kurā likumprojekta atbalstam vēlētāji varēs parakstīties pašvaldību noteiktajās parakstu vākšanas vietās Latvijā un ārvalstīs.

Likumprojektu būs iespējams iesniegt parlamentā, ja abās parakstu vākšanas kārtās to atbalstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb 154 379 vēlētāji. Ja parlaments šādā kārtībā iesniegto likumprojektu pieņems bez grozījumiem, tas stāsies spēkā. Pretējā gadījumā par likumprojektu būs jārīko tautas nobalsošana.

Grozījumi, par kuriem biedrība vēlas rīkot parakstu vākšanu, paredz papildināt Bērnu tiesību aizsardzības likuma 47. un 50.1.pantu, nosakot, ka bērnu izglītības un aprūpes iestādēs dzimumaudzināšanai jābūt balstītai uz Satversmes 110.pantu. Satversmes 110.pants nosaka, ka "valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības", aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Bērnu izglītības un aprūpes iestādēs jāaizliedz viendzimuma personu seksuālo un laulības attiecību popularizēšana un reklāma, kā arī tiek paredzēts aizliegt iesaistīt bērnu kā dalībnieku un skatītāju pasākumos, kuru mērķis ir popularizēt un reklamēt viendzimuma personu seksuālās un laulības attiecības, aicina iesniedzēji.

Atbilstoši likumam "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu", lemjot par parakstu vākšanai iesniegtu likumprojektu, CVK var pieņemt kādu no trim lēmumiem - reģistrēt likumprojektu parakstu vākšanai, noteikt termiņu iesniegumā vai likumprojektā konstatēto trūkumu novēršanai vai atteikt likumprojekta reģistrēšanu, ja iniciatīvas grupa neatbilst likuma prasībām vai likumprojekts nav pilnībā izstrādāts pēc formas vai satura.

Lai izvērtētu likumprojekta izstrādātību un atbilstību Satversmei, CVK ir tiesīga pieprasīt jautājuma izlemšanai vajadzīgās ziņas, paskaidrojumus un atzinumus no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī pieaicināt ekspertus. Par iesniegto likumprojektu CVK ir saņēmusi atzinumus no Tieslietu ministrijas, Labklājības ministrijas, Tiesībsarga biroja un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija savā atzinumā saistībā ar ierosinājumu par referenduma rīkošanu par izmaiņām Bērnu tiesību aizsardzības likumā norāda, ka seksuālā orientācija ir viens no diskriminācijas aizlieguma kritērijiem.

"Būtiski ir uzsvērt, ka seksuālā orientācija ir viens no diskriminācijas aizlieguma kritērijiem, kas izriet no Satversmes 91.panta otrajā teikumā nostiprinātā diskriminācijas aizlieguma principa. Informācijas izplatīšana par netradicionālās seksuālās orientācijas esamību nolūkā izglītot un veicināt izpratni par sabiedrības dažādību nebūtu aizliedzama, jo vērsta uz tolerances un iecietības veicināšanu," teikts TM valsts sekretāra vietnieka tiesību politikas jautājumos pienākumu izpildītājas Sanitas Mertenas parakstītajā viedoklī.

Savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija nav novērojusi viendzimuma attiecību popularizēšanu izglītības iestādēs, tāpēc šādas reklamēšanas aizliegšanu neuzskata par nepieciešamu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!