Apvienība "Vienotība" ir uzvarējusi 10.Saeimas vēlēšanās un, saņemot 31% vēlētāju atbalstu, iegūs 33 vietas parlamentā, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti pēc 1003 no 1013 iecirkņu saskaitīšanas.

Otro vietu un 29 vietas Saeimā ieguvusi apvienība "Saskaņas centrs" (SC) ar 26% vēlētāju atbalstu, bet trešo vietu – Zaļo un Zemnieku savienība, kuru atbalstījuši 19,6% vēlētāju un kas ieņems 22 no 100 parlamenta krēsliem.

Pa astoņām vietām Saeimā ieguvušas apvienība "Par labu Latviju" un VL-TB/LNNK, kas katra saņēmušas 7,6% vēlētāju atbalstu.

Rīgas apgabalā visvairāk mandātu ieguvis SC (13), "Vienotība" saņēmusi deviņus, bet ZZS – trīs mandātus. Pa diviem mandātiem Saeimā Rīgas apgabala vēlētāji piešķīruši PLL un VL –TB/LNNK.

CVK vadītājs Arnis Cimdars svētdien pēcpusdienā preses konferencē žurnālistiem gan uzsvēra, ka vēl nav saskaitītas balsis visos ārvalstu iecirkņos, kurus pieskaita Rīgas apgabalam, tāpēc nav izslēgta varbūtība, ka Rīgas apgabalā iegūto mandātu sadalījums mainīties.

Vidzemes vēlēšanu apgabalā 12 mandātus ieguvusi apvienība "Vienotība", ZZS - 6, SC - 4, VL-TB/LNNK - 3, bet PLL – tikai divus mandātus.

Latgalē pārliecinoši uzvarējis SC, gūstot vairāk kā 45% vēlētāju atbalstu un saņemot astoņus mandātus darbam parlamentā. ZZS Latgales vēlētāji piešķīruši trīs mandātus, pa diviem - PLL un "Vienotībai", bet atlikušo vienu mandātu - VL-TB/LNNK.

Kurzemē uzvaru svin ZZS, kas saņēmusi piecus mandātus. Četras vietas parlamentā no kurzemniekiem saņēmusi "Vienotība", divas - SC, bet pa vienai - PLL un VL-TB/LNNK.

Zemgalē cīņa par uzvaru noritējusi starp apvienību "Vienotību" un ZZS, un tās rezultātā "Vienotība" ieguvusi 6 mandātus, bet ZZS – 5. Pārējās Saeimā iekļuvušās partijas Zemgalē saņēmušas krietni mazāku atbalstu un mandātu skaitu: SC – 2, PLL un VL-TB/LNNK – pa vienam.

Neviena cita partija nav pārvarējusi 2% barjeru, kas dod iespēju politiskajiem spēkiem saņemt valsts finansējumu. Vistuvāk šai robežai bija pietuvojušās līdz šim Saeimā pārstāvētā apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", par kuru nobalsoja 1,29% vēlētāju, un partija "Ražots Latvijā" (1,28%).

Kopumā 10.Saeimas vēlēšanu urnās iemestas 942 222 vēlēšanu zīmes.

Šobrīd balsošanas iecirkņos lielākoties ir noslēgusies arī balsu skaitīšanas otrā kārta, kurā skaita katram kandidātam pieliktās "+" un "-" zīmes. Tomēr galīgie vēlēšanu rezultāti un Saeimā ievēlētie deputāti varētu būt zināmi tuvāko divu nedēļu laikā, informēja Cimdars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!