Foto: F64

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pirmdien Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām reģistrēja partijas "Suverenitāte" un Apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" deputātu kandidātu sarakstus, portāls "Delfi" uzzināja CVK.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā CVK tika iesniegti partijas "Suverenitāte" saraksts un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK saraksts EP vēlēšanām.

Sarakstos iekļauts maksimālais deputātu kandidātu skaits - 16 kandidāti.

Līdz ar to šobrīd EP vēlēšanām reģistrēti 32 deputātu kandidāti, to skaitā 20 vīrieši un 12 sievietes. Vidējais deputātu kandidātu vecums ir 42,2 gadi, vecākajam kandidātam vēlēšanu dienā, 24.maijā, būs 61 gads, bet jaunākajam - 23 gadi. 28 deputātu kandidātiem ir augstākā izglītība, bet četriem kandidātiem - vidējā izglītība. Vairāk nekā puse jeb 20 abu sarakstu kandidātu kā savu dzīvesvietu norādījuši Rīgu.

Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana EP vēlēšanām turpināsies līdz 20.martam, un ar EP vēlēšanām iesniegtajiem un reģistrētajiem kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem, priekšvēlēšanu programmām un statistiku iespējams iepazīties CVK mājas lapā.

Pēc sarakstu reģistrēšanas CVK ziņas par deputātu kandidātiem nodos pārbaudēm Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei un Iekšlietu ministrijas Informācijas centram, kuri pārbaudīs deputātu kandidātu atbilstību Eiropas Parlamenta vēlēšanu likuma prasībām.

CVK šodiena arī apstiprināja kārtību, kādā EP vēlēšanās organizējama balsošana karavīriem un zemessargiem, kuri dienestu pilda starptautiskajās operācijās. Šī kārtība paredz, ka starptautiskajās operācijās dienošie karavīri un zemessargi EP vēlēšanās varēs piedalīties, balsojot pa pastu. Ievērojot dienesta specifiku, paredzēts, ka šo vēlētāju pasta balsošanas pieteikumus un balsošanas materiālus pasta balsošanas vēlēšanu iecirknī drīkstēs nogādāt Nacionālo bruņoto spēku komandiera pilnvarotas personas.

Tāpat CVK pirmdien apstiprināja pēdējās izmaiņas EP vēlēšanu iecirkņa sarakstā, atbalstot Rīgas 157.vēlēšanu iecirkņa izvietošanu Vecāķos, dzelzceļa stacijas "Vecāķi" telpās un pārceļot Rīgas 152.vēlēšanu iecirkni no Augusta Dombrovska mūzikas skolas telpām Ziemeļblāzmas ielā 38 uz Kultūras pils "Ziemeļblāzama" telpām Ziemeļblāzmas ielā 36.

EP vēlēšanas Latvijā notiks šā gada 24.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!