Foto: LETA

Vēlēšanās saņemto balsu automātiskās saskaitīšanas sistēma noteikti nav izgāzusies un to būs iespējams izmantot operatīvākai balsu saskaitīšanai, taču nepieciešams ieviest papildus drošības mehānismu, sarunā ar portālu "Delfi" sacīja CVK šefs Arnis Cimdars.

Aizvadīto pašvaldību vēlēšanu datu apkopošanā lielākās galvassāpes sagādāja problēmas ar vēlēšanu starprezultātu publiskošanu CVK mājaslapā. Nodoms bijis labs - līdz maksimumam paaugstināt ienākošo ziņu automatizētu nodošanu publiskai apskatei. Taču tehnisku problēmu dēļ radās šaubas par datu ticamību. Pašlaik jau skaidrs, ka tas saistāms ar cilvēcisko kļūdu un neizskaitļotu datu ievadīšanu atsevišķos iecirkņos - vēl pirms saskaitīšanas ievadīti dati par vēlētāju ievilktajiem plusiņiem un izsvītrojumiem konkrētiem kandidātiem.

"Līdz ar to nesaprotami agri mājaslapā parādījās informācija par rezultātiem - konkrētu deputātu it kā dabūtām vietām. Man neviens nevarēja ātri paskaidrot, kāpēc bija šāda problēma. Tāpēc pieņēmām lēmumu vispār apturēt datu publicēšanu," paskaidroja Cimdars.

Lai līdzīgas situācijas neatkārtotos, CVK šefs redz risinājumu paaugstināt iecirkņu darbinieku "autorizācijas pakāpi" ar iespēju konstatēt, tieši kurš iecirkņa darbinieks sistēmā ievadījis "neticamu vai maz ticamu informāciju", un varētu ierobežot konkrētas informācijas vienības tūlītēju publicēšanu CVK mājaslapā.

Tāpat pirmajās stundās pēc vēlēšanām izskatījies, ka mājaslapā publicēti neprecīzi dati par partijas zīmju skaitu - kopējais atsevišķos iecirkņos uzskaitīto vēlēšanu zīmju skaits bijis atšķirīgs no tā, cik vēlēšanu zīmes bijušas ar norādēm par plusiņiem un izsvītrojumiem konkrētiem kandidātiem un cik - negrozītajām vēlēšanu zīmēm.

Atšķirības veidojušās, jo iecirkņos atļauta dažāda metodika, kā šos datus saskaitīt - uzreiz vai vēlāk, taču informācija par atsevišķos iecirkņos saskaitīto parādījusies ātrāk. Problēma būtu novērsta, ja visi iecirkņi informāciju par mainītajām zīmēm būtu nodevuši vienlaicīgi.

"Tas man kā vēlēšanu administratoram likās aplami un uz to brīdi nebija skaidrojuma šai situācijai, līdz ar to bija vēl viens iemesls apturēt datu publicēšanu," skaidroja Cimdars, piebilstot - šīs kļūdas normālā gadījumā būtu jānovērš pirms publicēšanas mājaslapā.

Turpmākais risinājums - apturēt kļūdainu datu plūsmu no konkrēta iecirkņa uz serveri, nevis apturēt visu datu publicēšanu, kas "nokaitināja tos cilvēkus, kuri šos datus gaidīja".

Tomēr Cimdars uzsvēra - elektroniskā datu skaitīšanas sistēma ir sevi attaisnojusi, jo "vēl nekad iepriekš jau svētdienā ap pusdienlaiku nav bijuši pieejami teju visi dati par vēlēšanu rezultātiem un par katru ievēlēto kandidātu visā Latvijā". CVK vadītājs atgādināja, ka iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās no mazākajām pašvaldībām precīzus datus par katra kandidāta gūto balsu skaitu sāka ienākt tikai, sākot no pirmdienas, un vairāku dienu garumā, savukārt precīzi dati par vēlēšanu rezultātiem Rīgā kādreiz bija zināmi vien nedēļas laikā, taču šoreiz šie dati bija jau svētdien pa dienu.

"Gribu akcentēt, ka galveno uzdevumu mēs atrisinājām - mums nekad nav bijuši tik ātri rezultāti. Es domāju, ka mēs šo sistēmu arī turpmāk attīstīsim," pauda Cimdars.

Viņš gan atzina, ka pievīlusi iecere ieskenēt vēlēšanu sarakstus. Nav bijis problēmu noskanēt un elektroniski apkopot vēlēšanu zīmju datus, taču vēlētāju sarakstus gan bija grūti noskanēt, jo vairākas dienas ilgušajā vēlētāju parakstīšanās laikā papīrs strauji nolietojies un skenēšana nav bijusi iespējama. Tāpēc, uzklausot vēlēšanu iecirkņu pārstāvjus, CVK turpmāk atteiksies no šīs ieceres, turklāt arī ieguvums no tās ir mazs.

Jau vēstīts, ka datu publicēšana CVK mājaslapā uz vairākām stundām apstājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!