Foto: DELFI

Pagājušajā nedēļā citā amatā pārceltais Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) ģenerāldirektors Jānis Strautnieks aicina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP) atcelt rīkojumu par viņa rotāciju.

Sprūdžs iepriekš pārcēla Strautnieku Latvijas Vides aizsardzības fonda (LVAF) vadītāja amatā, bet līdzšinējā LVAF vadītāja Sandra Bērziņa tika iecelta DAP ģenerāldirektores amatā.

Strautnieks uzskata, ka rīkojumus nenāk par labu sabiedrībai, turklāt Sprūdžs esot sniedzis sagrozītu informāciju un lēmumus nav neizdiskutējis ar jomas ekspertiem.

Savukārt ministrs, rotāciju pamatojot, uzsvēris, ka augstu vērtē abu šo amatpersonu pieredzi un zināšanas, taču Strautnieks un Bērziņa rotācijas rezultātā savā karjeras izaugsmē saskarsies ar jauniem izaicinājumiem un iespēju profesionāli augt. Līdz ar to jaunu elpu gūšot abas iestādes un to darbinieki.

Strautnieks paziņojumā medijiem norāda, ka Sprūdžs pirms lēmuma par rotēšanu ar viņu nav ticies, lai izklāstītu tās iemeslus un noskaidrotu iestādes vadītāja viedokli. Rīkojums par rotāciju ticis pieņemts Strautnieka slimības laikā.

Viņš arī skaidro, ka ministrs ir iecerējis vadītāju rotāciju starp divām pilnīgi atšķirīgām iestādēm.

"DAP uzdevums ir aizsargāt Latvijas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, sugas un biotopus, bet Vides aizsardzības fonds ir fonda padomes piešķirto līdzekļu finanšu administrētājs, tātad finanšu institūcija," norāda Strautnieks.

Ministrs pēc DAP darbinieku uzaicinājuma ir ticies ar iestādes kolektīvu šā gada 23.maijā, un ir sniedzis darbiniekiem sagrozītu informāciju par patieso situāciju.

"Pārceļot ikvienu vadītāju uz atšķirīga profila iestādi, nepieciešams ievērojams laiks, lai iepazītos ar jauno darba specifiku, šajā laikā nav iespējams pilnvērtīgi veikt darba pienākumus. (..) Esmu ieguvis zināšanas un vadītāja pieredzi dabas aizsardzības jomā, nevis finanšu institūcijas vadībā," norādījis Strautnieks.

Savukārt Sprūdžs pagājušajā nedēļā pauda, ka Strautnieka pieredze, strādājot pie infrastruktūras un dabas izglītības projektu īstenošanas būs vērtīga LVAF vadībā, kad jāpieņem lēmumi par finanšu sadali projektiem, administrējot dabas resursu nodokļa ieņēmumus un kopumā esot tuvāk politikas plānošanai. Arī sarunās ar ministrijas vadību Strautnieks vairakkārt ir atzinis, ka ir gatavs jauniem profesionāliem izaicinājumiem un vēlētos no dabas aizsardzības politikas īstenošanas pievērsties politikas veidošanai.

Savukārt jaunā DAP ģenerāldirektore Bērziņa bijusi Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta direktore, ilgus gadus strādājusi vides aizsardzības sistēmā un Latvijas Vides aizsardzības fonda administrāciju vada kopš 2004. gada. Viņas vadībā LVAF izveidota caurspīdīga un profesionāla projektu vērtēšanas sistēma, arī finansējuma samazināšanās apstākļos ir saglabāts spēcīgs profesionāļu kolektīvs un no toreizējās Vides ministrijas pārņemta dabas resursu nodokļa administrēšana.

Sprūdža rīkojums paredz, ka abu iestāžu vadītāji mainīsies amatiem no 1.jūnija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!