Foto: Reuters/Scanpix

Latviešu kopienām Anglijā ir daudz neskaidrību saistībā ar referendumu par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), jo viens no kampaņu dzinējspēkiem ir tieši nepatikas izrādīšana pret iebraucējiem no Austrumeiropas, otrdien vēstī raidījums "LNT Ziņas".

Londonas latviešu viesnīcā piecus gadus strādājošā Inese Kuplā vērtē, ka referenduma kampaņas, kurās sola likvidēt darbaspēka brīvo kustību no ES, radījis neveselīgu vidi. Viņa atzīst, ka latviešu kopienā ir neliels satraukums. Daudzi cilvēki cenšas nokārtot rezidenta kartes vai angļu pases. Citi savukārt steidzot vēl pēdējā brīdī pirms referenduma emigrēt no Latvijas uz Lielbritāniju, kamēr spēkā nav stājušies iespējamie iebraukšanas liegumi, par ko tik aktīvi runā eiroskeptiskie politiķi, vēstī raidījums.

Spaldingas pilsētā dzīvojošā uzņēmēja Kristīne Maksimova secina, ka daļa iebraucēju sabojājuši Austrumeiropas imigrantu reiz labo tēlu tik ļoti, ka britiem ir vēlme stāties ārā no ES. Viņa raidījumam atklāj, ka daudzi atbrauc un uzreiz grib saņemt pabalstus, nestrādājot nevienu dienu.

Raidījums vēstī, ka referenduma kampaņa, kurā britu politiķi teju vai demonizē Austrumeiropiešus, radījis sekas arī sadzīvē. Briti arvien vairāk izrādot atklātu nepatiku pret iebraucējiem.

Piemēram, Anglijas vidienes pilsētā Bostonā situācija esot nokaitētāka. Tur vērojams sliktākais integrācijas rādītājs Lielbritānijā, un katru nedēļu vietējā prese ziņo Austrumeiropiešu pastrādātajiem noziegumiem.

Vienlaikus visi raidījuma uzrunātie pauž neticību, ka referenduma negatīva iznākuma gadījumā visiem liks valsti pamest. Aizbraukušie skaidro, ka Austrumeiropieši Anglijā dara tos darbus, kurus paši angļi strādāt negribot.

Lielbritānijai izstājoties no ES un iebraucējiem izjūtot diskrimināciju un dzīves kvalitātes pasliktināšanos, latviešiem ir alternatīvs plāns, proti, doties uz kādu citu ES valsti, piemēram, Vāciju. Tomēr liela daļa uzrunāto latviešu Anglijā ir pārliecināti, ka viņi neizjutīs negatīvas sekas pat Lielbritānijas izstāšanās gadījumā, skaidro raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!