Foto: DELFI

Daļa iedzīvotāju, kas piedalījās balsojumā par kādu no Valsts prezidenta amata kandidātiem vietnē "mansprezidents.lv", varētu būt vīlušies, jo trešdien Valsts prezidenta amatā ievēlētais Raimonds Vējonis (ZZS) nebija starp līderiem, sacīja vietnes vadītāja Madara Peipiņa.

Tomēr Peipiņa apsveica Vējoni ar ievēlēšanu un atgādināja, ka viņš solījis ņemt vērā sabiedrības viedokli.

"Vējonis ir tas, kurš publiskajās intervijās ir teicis, ka viņam sabiedrības viedoklis ir ļoti svarīgs un ka viņš veicinās sadarbību ar pilsonisko sabiedrību un nevalstiskajām organizācijām, tā kā ļoti, ļoti ceram, ka viņš šo solījumu pildīs un mēs viņu turēsim pie vārda," uzsvēra Peipiņa.

Vējonis iedzīvotāju balsojumā šajā vietnē ieguva tikai vairākus desmitus balsu, iepretim citiem kandidātiem kā Mārtiņam Bondaram, Egilam Levitam un Vairai Vīķei - Freibergai, kas ieguva vairāku tūkstošu atbalstu. Balsojumā šajā vietnē kopumā piedalījās 15 tūkstoši iedzīvotāju un paraksti tika iesniegti Saeimā, aicinot deputātus beigt shēmot un balsot par to, kas viņiem šķiet vislabākais prezidents.

"Daudziem "mansprezidents.lv" balsotājiem tā savā ziņā būs vilšanās, ka viņu viedoklis netika ņemts vērā, jo lielākā daļa nobalsoja par kādu no pirmajiem trīs kandidātiem, bet Vējonis bija pašā saraksta apakšā. Iespējams, tāpēc, ka Vējonis tika izvirzīts salīdzinoši vēlu," viņa minēja.

Komentējot vēlēšanu procesu, viņa pieļāva, ka Vējoņa ievēlēšana bijusi kompromiss, lai nebūtu jāpārdzīvo iekšpolitiski satricinājumi. Tomēr viņas vērtējumā labā ziņa esot tā, ka prezidents ir ievēlēts pirmajās vēlēšanās.

Līdz ar trešdienas balsojumu, vietne "mansprezidents.lv" tiks slēgta.

Jau ziņots, ka vēlēšanas trešdien notika piecās kārtās. Uz prezidenta amatu bija izvirzīti četri kandidāti. Valdošanai koalīcijai vienota kandidāta nebija.

Piektajā vēlēšanu kārtā par Vējoni balsoja 55 deputāti.

Prezidentu vēlēja aizklātā balsojumā un ievēlēšanai bija nepieciešama 51 balss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!