Foto: LETA
Četri no deviņiem Latvijas redzamākajiem advokātiem, kuru stundas likmes sasniedz pat 200 eiro stundā, 2015. gadā vidēji mēnesī nodokļos samaksājuši apmēram 90 eiro, kas ir mazāk nekā valstij nodokļos maksā vidēji atalgots skolotājs vai strādnieks ar minimālo algu, pirmdienas vakarā vēsta LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Kā liecina raidījuma apkopotā informācija, viens no šiem advokātiem nodokļus nav maksājis pēdējos trīs gadus, 2015. gadā pat paliekot valstij parādā – apmēram 800 eiro.

Tiesa, kā liecina "Aizliegtā paņēmiena" apkoptā informācija, ir arī advokāti, kas var lepoties ar nodokļu nomaksu – kāds 2015. gadā nodokļos samaksājis 67 tūkstošus eiro, bet advokāts Romualds Vonsovičs, kurš aizstāvējis Latvijas banku un Finanšu ministriju prasībā no Bankas Baltija likvidatoriem, 2014.gadā valsts budžeta nodokļos ieskaitījis pat vairāk nekā pusmiljonu eiro.

Kopumā raidījums aplūkoja deviņu advokātu nodokļu nomaksu 2014. un 2015. gadā, par kuriem informāciju sniedzis Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Tie ir: advokāts Saulvedis Vārpiņš, Romualds Vonsovičs, Viktors Tihonovs, Egīls Radziņš, Jānis Loze, Oskars Rode, Uģis Grūbe, Aldis Gobzems, kā arī Egons Rusanovs.

Dati gan nav individualizēti, jo to liedz likums, taču raidījums anonīmi izgaismo deviņas nodokļu nomaksas pozīcijas.

Kā redzams tabulā, četri no deviņiem Latvijas redzamākajiem advokātiem pērn gada laikā nodokļos samaksājuši vien 5147 eiro. Ja atņem 801, ko viens ir parādā, sanāk 4346 eiro jeb vidēji par visiem - mēnesī 90 eiro.

Lai aizdomas par nodokļu nemaksāšanu vai tikai daļēju to nomaksu nekristu uz visiem advokātiem, raidījums "Aizliegtais paņēmiens" aicināja katru no šiem advokātiem atklāt savu pozīciju tabulā un skaidrot, kā viņiem veicies ar nodokļiem. Tikai divi no deviņiem advokātiem to bija gatavi darīt.

Advokāts Romualds Vonsovičs atklāja, ka viņš šajā tabulā ir piektais advokāts, savukārt Oskars Rode sevi atpazina kā sesto advokātu.

Vonsovičs skaidroja, ka lielā nodokļu nomaksa 2014.gadā saistīta ar Latvijas bankas un Finanšu ministrijas aizstāvēšanu strīdā pret Bankas Baltijas likvidatoru, kurā prasība galu galā noraidīta un tiesvedība izbeigta.

Rode savukārt norādīja, ka daudzās lietās pasūtījumus pilda arī cita viņa biroja advokāti, un nodokļu nomaksa līdz ar to ir izkliedēta.

Neviens no pārējiem advokātiem savu pozīciju tabulā neatklāja.

Advokāts Uģis Grūbe norādīja, ka viņam tam nav laika, jo viņš aizņemts ar Zolitūdes lietas iztiesāšanu, kurā viņš pārstāv būvfirmas "Re&Re" intereses.

Advokāts Saulvedis Vārpiņš norādīja, ka viņam visai Latvijai nav jāskaidro, cik lielus ienākumus viņš gūst un cik daudz maksā nodokļos. Arī advokāts Aldis Gobzems bija pret šāda veida atklātību: "Tas jautājums, es domāju, būtu aktuāls tad, ja VID būtu kaut ko pajautājis. Teiksim tā. Vienīgais jautājums manā virzienā ir bijis, kāpēc man ir pēdējos gados samazinājušies ienākumi. Bet kas arī loģiski. Es vismaz pusi savas dzīves strādāju bez maksas Zolitūdes lietas labā."

Advokāts Jānis Loze arī nekādas sīkāka detaļas nevēlējās atklāt: "Manuprāt jūsu atsūtītā VID sagatavotā tabula precīzi parāda, ka advokātu biroji un advokāti ir atbilstoši reģistrējušies un veic gan nodokļu aprēķinu, gan to nomaksu."

Advokāts Viktors Tihonovs atbildēja šādi: "Paldies, apskatījāmies. Mūsu grāmatvede saka, ka precīzi neatbilstot nevienam no cipariem, lai gan vienai pozīcijai ir ļoti tuvu. [..] Pārliecinājos vēlreiz (un grāmatvedība apstiprināja) par to, ka mūsu birojs [..] mīl šo valsti un visus noteiktos nodokļus maksā pilnā to apmērā. Ceram, ka valsts saņemto naudu izlieto valstiski."

Tikmēr advokāts Juris Radziņš raidījumam skaidroja: "To, ka nav nulle, es zinu, un to, ka nav 500 tūkstoši, es zinu. Bet, bet, bet, bet cik tieši... Man šķiet, ka tomēr tā nodokļu maksāšana advokātiem... Vai tas ir tāds publiski apspriežams jautājums? (..) Man neliekās pārāk korekti tagad, ņemot vērā, ka, teiksim tā... Paņemot šo te nodokļu apmēru, tad attiecīgi tiek izrēķināti gada ienākumi. Es nedomāju, ka man te būtu sevišķi jālepojas vai jāstāsta, cik es gadā nopelnu."

Advokāts Egons Rusanovs. Arī viņš tabulā sevi neatšifrēja, bet telefonsarunā apgalvoja, ka viņš maksā lielus nodokļus valstij un viņa sirdsapziņa ir tīra. Pēc sarunas ar raidījumu gan viņš atsūtījis dusmu pilnu vēstul: "Man nav nekāda pienākuma Jums atbildēt. Citiem vārdiem, neba Jums spriest, kādi bijuši mani ienākumi vienā vai otrā taksācijas gadā. Līdz ar to man nav arī Jums jāatskaitās un jātaisnojas par to. Taču noticiet man uz vārda. Man būtu labs skaidrojums par katru ciparu. No tā izriet nākošā konsekvence: nemēģiniet mani publiski nomelnot vai citādi radīt negatīvu priekšstatu. Par savu godu un cieņu es noteikti cīnīšos."

Jāatzīmē, ka advokāti nekādā veidā nav atbrīvoti no nodokļu nomaksas.

Līdz ar to viņiem ir jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējiem, un individuāli jāmaksā gan iedzīvotāju ienākumu nodoklis, gan jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, gan arī jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis, ja viņu darījumu gada apgrozījums pārsniedz 50 tūkstošus eiro.

VID ģenerāldirektores vietniece Dace Pelēkā, raidījumā komentējot redzamos datus, norādīja, ka VID pievērš uzmanību advokātu nodokļu nomaksai, taču nereti rodas problēmas un strīdi, jo advokāti attaisnotos izdevumos, kas neietilpst ar nodokļiem apliekamajā summā, pamanās nopirkt gan dārgus uzvalkus, gan dārgas brilles un rokaspulksteņus, gan arī ieskaita tajās vakariņas restorānos, pamatojot, ka ar to nepieciešams uzturēt profesijas prestižu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!