Foto: F64

Lai gan jau nākamnedēļ sākas oktobris un skolotāji var sākt rēķināties ar pirmo pēc jaunā modeļa izmaksāto algu, daļai pedagogu maciņa papildinājums, iespējams, varētu kavēties, jo Ministru kabinets (MK) līdz šim vēl nav apstiprinājis rīkojumu, kas pašvaldībām dod zaļo gaismu algu izmaksai.

Kā portālam "Delfi" skaidro Izglītības ministra Kārļa Šadurska (V) padomnieks Mārtiņš Langrāts, kavēšanās iespējama, jo mainījusies kārtība, kādā pašvaldības iesniedz ministrijā datus par skolēnu skaitu izglītības iestādēs. Ja pērn un aizpērn dati tika iegūti maijā, tad šogad atjaunota kārtība, kas bijusi spēkā vēl pirms tam – pašvaldībām dati jāiesniedz par skolēnu skaitu 1. septembrī.

"Skolēnu skaita izmaiņas ir pietiekami būtiskas, tāpēc tika pieņemts lēmums atgriezties pie tā, ka par pamatu ņem datus, kas ir mācību gada sākumā. Līdz ar to, tas prasa gan pašvaldībām, gan ministrijai saspringtu darba režīmu, lai visus datus ievadītu un varētu veikt attiecīgos aprēķinus," skaidro Langrāts.

Pēdējais apdarāmais darbs esot MK rīkojuma "Par mērķdotāciju sadalījumu pašvaldībām – pašvaldību izglītības iestādēm 2016. gadam" apstiprināšana Ministru kabinetā. Izglītības ministra padomnieks portālam "Delfi" pastāstīja, ka viņa pārstāvētā ministrija šo rīkojumu izskatīšanai virzīs uz otrdien, 4. oktobrī, plānoto MK sēdi.

Langrāts neprognozēja, ka ar rīkojuma apstiprināšanu varētu rasties sarežģījumi. Tāpat viņš norādīja, ka pašvaldības jau saņēmušas rīkojuma kopiju un var gatavoties grāmatvedības uzdevumiem, kas saistīti ar algu izmaksu skolotājiem.

Langrāts vairākas reizes portālam "Delfi" uzsvēra, ka skolotājiem nav jābūt bažīgiem par to, ka algas varētu kavēties. Tomēr jautāts, vai 7. oktobrī, kad daļa skolotāju saņem algu, viņi tās patiešām saņems, Langrāts atteica, ka "pašvaldību vietā nevar atbildēt".

Vēstīts, ka 1. septembrī spēkā stājās pedagogu algu reforma, kur minimālā atalgojuma likme kāpināta līdz 680 eiro pašreizējo 420 eiro vietā. Ierobežotu līdzekļu dēļ šāds likmes apmērs netiks ieviests visās izglītības pakāpēs vienlaikus un vienādā apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!