Foto: LETA

Parlamentārietis Ints Dālderis (V) ir pārkāpis deputātu ētikas normas, atsakoties parakstīt Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu, secināja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Pieci komisijas deputāti uzskatīja, ka Dālderis pārkāpis ētikas kodeksu, bet četri parlamentārieši balsojumā atturējās.

Deputāti vienojās izteikt Dālderim mutvārdu brīdinājumu par deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu.

Iesniegumu par Dālderi uzrakstījis Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL), saskatot Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu deputāta Dāldera darbībā. Balodis aicināja Dālderi sodīt ar "visbargāko iespējamo sodu". Kā visbargākais sods Saeimas Kārtības rullī paredzēta iespēja parlamentam izslēgt deputātu uz vienu līdz sešām Saeimas sēdēm.

Balodis iepriekš sacīja, ka komisijai ir jāizšķiras, kāds ir visbargākais iespējamais sods šajā gadījumā, kad Dālderis kā izmeklēšanas komisijas sekretārs ir atteicies pildīt savus darba pienākumus un parakstīt Zolitūdes galaziņojumu. Dāldera prettiesiskā rīcība, atsakoties parakstīt Zolitūdes traģēdijas galaziņojumu, ir vērsta uz komisijas gada darba iznīcināšanu, ir pārliecināts Balodis. Viņš iesniegumā norāda, ka Dālderis atteicās parakstīt minētajā sēdē apstiprināto komisijas galaziņojumu, lai gan likumā noteikts, ka galaziņojums ir jāparaksta komisijas priekšsēdētājam un sekretāram. Ne komisijas priekšsēdētājam, ne sekretāram ar absolūto balsu vairākumu pieņemtu galaziņojumu nav tiesību neparakstīt, pamatojoties uz politiskiem apsvērumiem vai viedokli. Vienīgā tiesiskā iespēja komisijas amatpersonai neparakstīt protokolu vai galaziņojumu ir procedurāli pārkāpumi, nevis saturiski apsvērumi, pauda komisijas priekšsēdētājs.

Dālderis bija atteicies parakstīt parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu, tāpēc radās juridiskas problēmas ar tā tālāko virzību. Komisija Dālderi atcēla no amata un viņa vietā ievēlēja deputātu Kārli Krēsliņu (VL-TB/LNNK), kurš galaziņojumu parakstīja.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija 27.oktobrī apstiprināja galaziņojumu, minot tajā arī politiski un morāli atbildīgās personas. Kā politiski un morāli atbildīgas personas galaziņojumā minēti toreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars (V) un Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss (V) un Juris Pūce (LA), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Zolitūdes traģēdija notika 2013.gada 21.novembrī, kad, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, gāja bojā 54 cilvēki. Tā ir lielākā traģēdija Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!