Foto: LETA
Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) ir nosūtījusi oficiālu vēstuli Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), aicinot valsts augstākās amatpersonas nepieļaut sasteigtu un nepārdomātu lēmumu pieņemšanu jautājumā par termiņuzturēšanās atļaujām, portāls “Delfi” uzzināja konfederācijā.

LDDK uzskata, ka diskusijas par šo jautājumu jau ir radījušas nestabilitāti uzņēmējdarbības vidē un kaitē Latvijas reputācijai starptautiskajā investīciju vidē.

LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs norāda, ka vairāku pasaulē respektablu auditorkompāniju pētījumi liecina: uzturēšanās atļauju piešķiršana ir vispārpieņemta un pozitīva pasaules prakse un pašreizējā veidolā Latvija spēj būt konkurētspējīga vairāk nekā 30 citu pasaules valstu vidū. Tomēr jebkādas sasteigtas un nepārdomātas izmaiņas šajā sistēmā negatīvi ietekmēs Latvijas starptautisko reputāciju, ārvalstu investīciju piesaistes iespējas un, galvenais, valsts budžeta ieņēmumus, lēš Gavrilovs.

Gavrilovs uzsver, ka investīcijas, tostarp nekustamajā īpašumā, gan veicina citu nozaru attīstību, gan liek pamatu turpmākām investīcijām uzņēmējdarbībā. Uzņēmēji neapšaubāmi piekrīt, ka ilgtermiņā valstij stratēģiski nozīmīgi ir veicināt augstas pievienotās vērtības ekonomikas izaugsmi, taču tās pamati liekami, atbalstot nozares, kas spēj tūlītēji radīt darba vietas un pienesumu ekonomikai.

LDDK arī uzskata, ka ir ļoti būtiski termiņuzturēšanās atļauju jautājumu nodalīt no nākamā gada valsts budžeta paketes, ar ko tas patlaban tiek saistīts, un, ievērojot sociālā dialoga praksi, migrācijas politikas jautājumus pilnvērtīgi un kvalitatīvi izdiskutēt un vienoties par ekonomikai optimālu risinājumu.

Pieņemot jebkādus lēmumus, kas skar valsts ekonomisko attīstību un tādus sociālekonomiskus jautājumus kā nodarbinātība, politiķiem jābūt ļoti atbildīgiem pret to, kāda būs konkrētā lēmuma ietekme, norāda Gavrilovs.

Viņš uzsver, ka LDDK aicina nevairot nozarēs un sabiedrībā paniku, ka termiņuzturēšanās atļauju programma tiks slēgta, kā arī izņemt šo jautājumu no valsts budžeta paketes. Tas būtu atbildīgs solis attiecībā pret uzņēmējiem un sabiedrību kopumā.

LDDK aicina politiķus rast risinājumu, kā noturēt esošās programmas konkurētspēju gan tagad, gan nākotnē.

Jau vēstīts, ka valdošajai koalīcijai līdz šim nav izdevies vienoties jautājumā par uzturēšanās atļaujām, kas tiek piešķirtas par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā.

Nacionālā apvienība (NA) vasarā aicināja pārtraukt piešķirt uzturēšanās atļaujas par ieguldījumiem nekustamajos īpašumos.

NA paģēr, lai jau tagad tiktu noteikts konkrēts datums, kad 2014. gadā šīs sistēmas darbība tiks apturēta. Gatava par to vienoties esot arī Reformu partija, kuras deleģētais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pagājušajā mēnesī ierosināja veidot īpašu ekonomiskās attīstības fondu, kurā katram uzturēšanās atļaujas ieguvējam būtu jāiemaksā noteikta summa.

Savukārt premjera pārstāvētā "Vienotība" iebilst pret to, ka investoriem vairs nebūtu iespējas iegūt uzturēšanās atļaujas apmaiņā pret investīcijām nekustamajos īpašumos.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!