Foto: LETA
Lai pēc iespējas efektīvāk samazinātu atkārtotu nelaimes gadījumu risku darbvietās, Valsts darba inspekcija (VDI) no nākamās nedēļas veiks tematisko pārbaudi mazos un vidējos uzņēmumos, kuros pēdējo piecu gadu laikā notikuši nelaimes gadījumi, kuros darbinieki smagi cietuši vai gājuši bojā.

Kā informēja VDI pārstāve Dace Aleksāne, kopumā plānots apsekot vismaz 150 uzņēmumu gan Rīgā, gan reģionos. Tematiskās pārbaudes mērķis ir pārliecināties, vai ir novērsti nelaimes gadījumu cēloņi un veikti piemēroti darba aizsardzības pasākumi. Pārbaudes plānotas no 19.oktobra līdz 30.novembrim.

Apmeklējot uzņēmumus, inspektori pārbaudīs, vai uzņēmumā ir veikta nelaimes gadījumu darbā uzskaite atbilstoši prasībām, vai darba devējs ir veicis darba vides risku novērtējumu pēc negadījuma, veicis ārkārtas papildu apmācību un instruktāžu darbiniekiem, sakārtojis darba aizsardzības sistēmu un uzlabojis kopējo darba drošības kultūru uzņēmumā u.c.

VDI diemžēl bieži nākas secināt, ka pēc nelaimes gadījuma darba devēji veic tikai un vienīgi darbinieku atkārtotu formālu instruktāžu, bet nepievērš pietiekami lielu uzmanību tehniskiem un organizatoriskiem faktoriem.

Latvijā šogad kopā reģistrēti 159 smagi un letāli nelaimes gadījumi darbā. Darba inspekcija līdz 15.oktobrim izmeklējusi 111 nelaimes gadījumus ar smagām traumām un 14 letālus nelaimes gadījumus darbā. Letālo negadījumu cēloņi visbiežāk bijuši saistīti ar trūkumiem darba organizācijā.

VDI atgādina, ka nelaimes gadījumu izmeklēšanā viens no svarīgākajiem iemesliem ir noskaidrot negadījuma cēloni, lai turpmāk novērstu visus iespējamos nelaimes gadījumu riskus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!