Foto: DELFI

Darbinieki 68 vēlēšanu iecirkņos trešdien aizmirsuši atsūtīt informāciju par balsotāju aktivitāti Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iepriekšējā balsošanā, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

CVK ceturtdien plāno apzvanīt attiecīgo iecirkņu vēlēšanu komisijas, skaidroja Bērziņa.

Vienmēr ir jārēķinās ar visām varbūtībām, taču pašlaik nav pamata lielam uztraukumam, norādīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Pašreizējo situāciju viņš ilustrēja ar piemēru par lidojumu lidmašīnā. Ja lidmašīna ir nokļuvusi gaisa bedrē, pilots taču nesāks prasīt, vai pasažieriem nepieciešams izdalīt izpletņus.

Vairākas no minēto iecirkņu komisijām attiecīgo informāciju ir ievadījušas vēlēšanu gaitas žurnālā, taču nav nospiedušas nepieciešamo pogu, lai šī informāciju tiktu akceptēta un iekļauta kopējā statistikā. Ja attiecīgā situācija būtu izveidojusies vēlēšanu dienā, iecirkņu vēlēšanu komisiju darbinieki tiktu celti augšā no gultām, taču šoreiz tas nebūtu samērīgi, norādīja Cimdars.

Jāņem vērā, ka vēlēšanu komisijās ir apmēram 10 000 darbinieku, no kuriem daļa ir jauni cilvēki un daļai izaicinājums ir datu apmaiņa. Vēlēšanu komisijas tiek izveidotas īsu brīdi pirms vēlēšanām. Ja tiktu veidotas profesionālas komisijas, kuras sanāktu kopā uz vēlēšanām un būtu labāk apmācītas, tās būtu jāalgo visa gada garumā, skaidroja CVK priekšsēdētājs.

Viņš arī norādīja, ka trešdien vairākos iecirkņos un šodien vismaz vienā iecirknī nav elektrības. Cimdars pieļāva, ka līdz vēlēšanām vai pat šodien pērkona negaisa radītie elektrības traucējumi iecirknī tiks novērsti. "Latvenergo" pārstāvji ir sazinājušies ar CVK un norādījuši, ka savu darbu organizēs par labu kvalitatīvai vēlēšanu norisei.

Mājaslapā " http://ep2014.cvk.lv/" publicēta informācija par 927 no 952 iecirkņiem liecina, ka šajos iecirkņos trešdien nobalsojuši 1,5% jeb 22 017 vēlētāji.

Kā ziņots, trešdien sākās iepriekšējā balsošana EP vēlēšanās, kas turpinās arī šodien, informēja Bērziņa.

Iespēju nobalsot iepriekš var izmantot jebkurš vēlētājs, un, lai balsotu iepriekš, attaisnojošs iemesls nav jāmin. Tomēr, tāpat kā vēlēšanu dienā, arī iepriekšējās balsošanas dienās balsot drīkst tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts. Nobalsot ir iespējams gan ar pasi, gan ar eID karti, jo balsošana notiek pēc vēlētāju sarakstiem.

Vēlēšanu iecirkņi šodien strādās līdz plkst.12, savukārt 23.maijā - no plkst.10 līdz 16.

EP vēlēšanas notiks sestdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!