Foto: LETA

Darbs pie Demogrāfisko lietu centra (DLC) konceptuālā ziņojuma, kas sevī ietver dzimstības veicināšanas programmu "Māras solis", faktiski ir noslēdzies, portālam "Delfi" pastāstīja Pārresoru koordinācijas centra pārstāve Dace Valte-Rancāne.

Kā informēja Valte-Rancāne, ziņojumā galvenais uzsvars likts uz tā saukto "trešā bērna politiku" – ģimenes valsts pabalsta sistēmas pārveidošanu, lai kuplākas ģimenes saņemtu lielāku atbalstu. Tāpat paredzēts, ka atbalsts tiks palielināts visām Latvijas ģimenēm un bez vecāku gādībā palikušajiem bērniem, nodrošinot tiem ģimenisku vidi.

Ziņojumā ietvertas arī tādas tēmas kā darba un ģimenes dzīves saskaņošana un piedāvājums pirmsskolas vecuma bērnu pieskatīšanas sistēmas pilnveidei.

Tāpat tajā ir ierosinājums uzlabot bērnudārzu pakalpojumu kvalitāti un stiprināt bērnu personiskās drošības iemaņas, sākotnēji realizējot starptautiski atzītu "Džimbas drošības programmu", pēcāk ieviešot programmu "Bērnam drošs un draudzīgs bērnudārzs".

"Ziņojumā iekļauti arī citi pasākumi, kas pēc DLC ieskatiem palīdzētu "atveseļoties" Latvijas sabiedrībai, un stiprinātu ģimenes vērtības un labvēlīgu, ģimenisku vidi, akcentējot bērna un dzīvības vērtību," norādīja Valte-Rancāne.

Ziņojums tiks nodots apspriešanai un publiskošanai 7. septembrī Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītajā Demogrāfisko lietu padomē.

Valte-Rancāne sacīja, ka pirms ziņojuma izskatīšanas Demogrāfisko lietu padomē ir pāragri komentēt tā saturu.

Vēstīts, ka jau 2015. gadā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisija atbalstīja ideju strādāt pie programmas "Māras solis". Ar to iepriekš nāca klajā organizācija "Nākotnes fonds".

Iepriekš Saeimas Preses dienestā skaidroja, ka programma fonda ieskatā būtu realizējama līdz Latvijas valsts simtgadei 2018. gadā, lai dotu ieguldījumu un radītu drošu pārliecību par nākotni ģimenēm ar bērniem.

Galvenie virzieni programmas "Māras solis" realizācijai ir visaptveroša valsts politika – tiešs valsts finansiālais atbalsts ģimenēm ar bērniem, tāpat arī laulības un ģimenes institūtu stiprināšana, iepriekš skaidroja apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks (NA).

2015. gadā apakškomisijas deputāti vienojās, ka programmas "Māras solis" ietvaros ir jāpalielina iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums ģimenēm ar bērniem un jānodrošina kvalitatīvas brīvpusdienas skolās no 1. līdz 9. klasei.

Tāpat būtiski nodrošināt un paplašināt ģimenes mājokļa politiku, līdzsvarot pensiju sistēmu, palielināt ģimenes valsts pabalstu par otro un trešo bērnu, kā arī nodrošināt adekvātas sociālās garantijas krīzes situācijās.

Vēstīts, ka tautas ataudzes atbalsta pasākumu izstrādei un pilnveidošanai pērnā gada aprīlī ar Ministru prezidenta rīkojumu izveidots DLC.

Šis sadarbības platformas vadītājs ir Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Parādnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!