Foto: LETA
Datu valsts inspekcija (DVI), uzzinot par iespēju nesankcionēti apskatīties personu aizsargājamos datus tautas skaitīšanas elektroniskajā sistēmā, noteikusi pagaidu aizliegumu datu apstrādei Centrālās statistikas pārvaldes vietnē, portālu "Delfi" informēja inspekcija.

Datu valsts inspekcija secināja, ka šobrīd, nodrošinot internetā iespēju tautas skaitīšanas anketu aizpildīt, norādot personas kodu un pases numuru, Statistikas pārvaldes rīcībā esošie personas dati var tikt nodoti trešajām personām bez tiesiska pamata, personas dati var tikt nodoti pārvaldei bez tiesiska pamata, kā arī pārvaldei var tikt nodoti nepareizi personas dati. Tas nenodrošina Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasību ievērošana.

Datu valsts inspekcijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šobrīd informāciju, kura, aizpildot elektroniski tautas skaitīšanas anketu, ir sniegta statistikas pārvaldei, pēc tam ir iespējams skatīt, labot vai precizēt, mājaslapā ievadot personas, kura informāciju pārvaldei sniedza, personas kodu un pases numuru.

Datu valsts inspekcija ir noteikusi pagaidu aizliegumu datu apstrādei vietnē līdz brīdim, kad pārvalde nodrošinās Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasību izpildi.

Vienlaikus inspekcija brīdina, ka citas personas identifikatoru – personas datu, izmantošana, lai aizpildītu tautas skaitīšanas anketu internetā, bez pašas personas piekrišanas, ir administratīvi vai pat krimināli sodāma rīcība.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka elektroniskā tautas skaitīšanas sistēma šobrīd ļauj viegli iegūt datus par tajā reģistrētajām personām, ja ir zināms personas kods un pases numurs. Savukārt šie dati nereti ir brīvi pieejami, tostarp internetā, jo cilvēki tos uzrāda, piemēram, dažādos līgumos, tāpat, piemēram, valsts notāra lēmumi tiek publiskoti ar personas datiem.

Portāls "Delfi" eksperimentā pārliecinājās - atrodot internetā personas pases numuru un kodu, var ne tikai apskatīties visus tautas skaitīšanā iegūtos privātos datus par cilvēku, bet arī tos labot.

Pēc "Delfi" atklājuma CSP nolēma liegt pieeju jau aizpildītajām tautas skaitīšanas anketām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!