Foto: Saeimas administrācija

Šā gada trīs mēnešos Saeimas deputāti plenārsēdes apmeklējuši aktīvi, bet daudz neattaisnoti kavējuši komisiju sēdes, liecina "deputatiuzdelnas.lv" apkopotā informācija.

Joprojām daudzi deputāti kavē komisiju sēdes, turklāt Saeimai nav izdevies pilnībā sakārtot uzskaiti par deputātu kavējumu iemesliem. Kavējumu uzskaite ir acīmredzami nepilnīga, jo reģistrēti 697 kavējumi, bet tikai vienai piektdaļai - 129 - minēti kavējuma iemesli.

"Prieks, ka uzlabojusies deputātu disciplīna, apmeklējot plenārsēdes, "deputatiuzdelnas.lv" apkopotos datus komentēja "Delnas" padomes priekšsēdētāja Inese Voika. Tomēr bažas radot lielāks kavējumu skaits komisijās, kur vidēji viens deputāts kavējis septiņas reizes.

Salīdzinot Saeimas darbu šī gada trīs mēnešos ar Saeimas pirmo darbības gadu, ievērojami pieaudzis to deputātu skaits, kas apmeklējuši visas plenārsēdes. Gandrīz puse no visiem deputātiem - 47 pārstāvji - piedalījušies visās 12 šī gada plenārsēdēs. Un tikai 11 deputāti nokavējuši vairāk nekā divas plenārsēdes.

Nevienu plenārsēdi 2013.gadā nav apmeklējusi Reformu partijas deputāte Inga Bite, jo atradās bērna kopšanas atvaļinājumā. Tikai trīs no 12 sēdēm apmeklējušas Ilma Čepāne (V) un Inita Bišofa (RP), kuru kavējumi saistīti ar slimošanu.

Pusi no visām plenārsēdēm 2013.gadā nav apmeklējis Jānis Ādamsons (SC), bet piecas nokavējis Raimonds Vējonis (ZZS), četras plenārsēdes izlaiduši Valdis Zatlers (RP) un Boriss Cilvēvičs (SC).

Šī gada pirmajos trīs mēnešos trīs un mazāk komisiju sēdes nokavējuši 31% Saeimas deputātu, bet deviņi deputāti nav kavējuši nevienu sēdi. Katram deputātam bija jāapmeklē vidēji 35 komisiju sēdes. Nevienu komisijas sēdi šogad nav palaiduši garām deviņi deputāti: Gunārs Igaunis (RP), Janīna Kursīte-Pakule (V), Atis Lejiņš (V), Valdis Liepiņš (RP), Aleksejs Loskutovs (V), Sergejs Potapkins (SC), Raimonds Rubiks (SC), neatkarīgais deputāts Viktors Valainis un Mihails Zemļinskis (SC).

19 deputāti nokavējuši vismaz desmit sēdes bez norādes, ka sēdes kavētas attaisnoti.

Trešais zemākais komisijas sēžu apmeklējums ir Jānim Ādamsonam, kurš bijis vien uz 26% no visām komisiju sēdēm. Ādamsons nav apmeklējis arī nevienu no divām apakškomisiju sēdēm.

Topa augšgalā komisiju darba kavēšanā pērn bija Jānis Klaužs (ZZS) ar 41% apmeklējumu (39 no 96 sēdēm).  Šogad Klaužs komisiju apmeklējuma disciplīnu nav uzlabojis - 42%, izlaižot 14 no 24 komisiju sēdēm.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli Saeimā darbojas 15 komisijas, darbu veikšanai vai sevišķu uzdevumu veikšanai komisijas var izveidot apakškomisijas (šobrīd aktīvas ir 15 apakškomisijas). Deputāts vienā un tajā pašā laikā drīkst strādāt ne vairāk kā divās pastāvīgajās komisijās un divās apakškomisijās. Vairums 11.Saeimas pārstāvju darbojas divās komisijās un vienā vai divās apakškomisijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!