Foto: LETA
Daugavas stadiona teritorijai plāno piešķirt nacionālo interešu objekta statusu, liecina Ministru kabinetā (MK) otrdien, 16. augustā, izskatāmais rīkojuma projekts.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norādījusi, ka Teritorijas attīstības plānošanas likums nosaka, ka nacionālo interešu objekti ir teritorijas un objekti, kas nepieciešami būtisku sabiedrības interešu nodrošināšanai, dabas resursu aizsardzībai un ilgtspējīgai izmantošanai.

IZM rosina noteikt nacionālo interešu objekta statusu Daugavas stadionam, lai savlaicīgi sagatavotu nepieciešamo infrastruktūru 2018. gada Dziesmu un deju svētku norisei, kā arī nodrošinātu programmas īstenošanu noteiktajos termiņos un Daugavas stadiona kā nacionālās sporta bāzes darbības nepārtrauktību.

Teritorijas attīstības plānošanas likums paredz, ka MK nosaka, izveido un apstiprina nacionālo interešu objektus un to izmantošanas nosacījumus, bet nozaru ministrijas sagatavo priekšlikumus un tos virza nacionālo interešu objektu noteikšanai, un, ja nepieciešams, izstrādājot tematiskos plānojumus. Priekšlikumu par nacionālo interešu objektu izveidošanu sagatavo un virza apstiprināšanai nozares ministrija sadarbībā ar vietējām pašvaldībām, kuru teritoriju ietekmēs nacionālo interešu objekts.

IZM noādījusi, ka Daugavas stadiona nozīmīguma nacionālās vērtības ir Dziesmu un deju svētku norisē, kā arī sporta attīstībā nacionālā mērogā, tāpēc stadiona teritorija atbilst valsts interešu objekta kritērijiem.

Dziesmu un deju svētku padome rosināja IZM sagatavot rīkojuma projektu jau pērnā gada 10. decembra sēdē, izskatot jautājumu par Daugavas stadiona atjaunošanu.

Jau ziņots, ka Daugavas stadiona jauno tribīņu izbūves un esošo tribīņu atjaunošanas iepirkumā ir uzvarējusi pilnsabiedrība "LNK Industries Partnership", kas par 10 697 085 eiro izstrādās būvprojektu, īstenos būvdarbus un veiks projekta autoruzraudzību.

Būvdarbi ir jāpabeidz līdz 2018. gada 15. maijam, proti, pirms Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem. Lai to paveiktu, būvniekiem nākošā gada pavasarī ir jāsāk būvdarbi, bet līdz tam ir jāizstrādā un visās institūcijās jāsaskaņo būvprojekts. Līdztekus esošās tribīnes pārbūvei un jaunu tribīņu izbūvei paredzēta arī teritorijas labiekārtošanu un apgaismojuma stabu atjaunošanu.

Stadiona attīstības risinājums iekļauj sporta infrastruktūras objektus: vieglatlētikas arēnu treniņu un sacensību vajadzībām, dabīgās zāles futbola laukumu, bobsleja starta estakādi, vieglatlētikas iesildīšanās laukumu treniņu norisei, vieglatlētikas manēžu vieglatlētikas treniņiem un sacensībām, treka riteņbraukšanas un komandu sporta spēļu treniņiem, kā arī fitnesa, bodibildinga un citu sporta veidu vajadzībām, multifunkcionālu halli basketbola treniņiem un sacensībām, kā arī citu komandu sporta spēļu sacensību norisei, ledus halli hokeja, daiļslidošanas un kērlinga treniņu un sacensību vajadzībām. Tāpat teritorijā ir plānota privāto investīciju objektu attīstība, paredzot telpas sportistu viesnīcai, mazumtirdzniecībai, birojiem un tādiem sporta veidiem kā cīņas sports, bokss, taekvondo, džudo un citiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!