Foto: DELFI

Daugavpils apkaimē iecerēts īstenot projektu, kura ietvaros tiks apkopota visa zināmā informācija par reti sastopamo meža susuru (Dryomys nitedula) un tiks veikti šīs sugas aizsardzības pasākumi, pastāstīja Daugavpils Universitātes (DU) Sistemātiskās bioloģijas institūta Sistemātiskās zooloģijas laboratorijas vadītāja pienākumu izpildītāja Digna Pilāte.

Patlaban DU dabas izpētes un vides izglītības centrs, sadarbībā ar Latvijas Vides aizsardzības fondu, uzsācis darbu pie meža susura aizsardzības plāna izstrādes.

Meža susuris ir naktsaktīvs sīks peļveidīgs grauzējs. Tas ir dzīvnieks, kurš ārpus ilgstošā ziemas miega, kas ilgst no oktobra līdz aprīlim, savas dzīves lielāko daļu pavada koku lapotnē. Latvijā dzīvo mežos ar bagātīgu pamežu, migas ierīko koku dobumos.

Suga ir iekļauta Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstā. Tāpat tā ir arī suga, kurai izveidojami mikroliegumi. Pilāte vērsa uzmanību uz to, ka Latvijas normatīvie akti paredz, ka katrai īpaši aizsargājamai sugai jābūt izstrādātam sugas aizsardzības plānam. Latvijā meža susuris ir sastopams tikai dabas parka "Silene" teritorijā, kas ietver arī dabas liegumu "Ilgas".

Šobrīd nav nodrošināta nepieciešamā aizsardzība sugai un tās dzīvotnēm, kas atrodas ārpus "Ilgu" lieguma zonas. Pēdējos pāris gados mežu ciršanas dēļ ir iznīcinātas vairākas meža susura dzīvotnes. Šobrīd spēkā esošo meža apsaimniekošanas normatīvo aktu vispārējās prasības attiecībā uz meža susuri un citiem sīkajiem zīdītājiem, kuru dzīves veids saistīts ar kokiem un īpaši ar lazdām, nenosedz to vides prasību aspektus ilgtermiņā, skaidroja Pīlāte.

Tādēļ projekta realizācijas laikā tiks izstrādātas arī rekomendācijas dabas parka "Silene" mežu apsaimniekošanai meža susura dzīvotņu aizsardzībai.

Šobrīd trūkst datu par sugas izplatību, sastopamību un būtiskiem bioloģijas aspektiem, lai varētu izstrādāt kvalitatīvu sugas aizsardzības plānu un nodrošināt aizsardzību. Tāpēc projekta realizācijas laikā tiks apkopota visa zināmā informācija par šo sugu, kā arī tiks veikti papildus pētījumi par sugas izplatību, sastopamību un to ietekmējošiem faktoriem.

Pilāte vērsa uzmanību uz to, ka 2013.gada ziņojumā Eiropas Komisijai par biotopu un sugu aizsardzības stāvokli Latvijā sugas stāvoklis norādīts kā neskaidrs, taču, ja turpināsies dzīvotņu iznīcināšana, sugai draud nokļūšana kategorijā U2 – "Aizsardzības stāvoklis nelabvēlīgs-slikts".

Meža susuru aizsardzības plāna izstrādei nepieciešamais finansējums aplēsts 15,1 tūkstošu eiro apmērā. No minētās summas piešķirtais finansējums no Vides aizsardzības fonda veido 14 tūkstošus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!