Foto: LETA

Daugavpils pilsētas dome piešķīrusi 6900 eiro latviešu valodas apguvei trim pašvaldības deputātiem Vladislavam Bojarūnam (Latgales partija), Aleksandram Samarinam (SC) un Jurijam Zaicevam ("Daugavpils atdzimšana").

Atskaitot trīs minētos, par šo lēmumu nobalsoja visi pašvaldības deputāti. Līdzekļi deputātu valsts valodas apmācībām tiks ņemti no pašvaldības budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Valsts valodas inspekcijas martā veiktās pārbaudes rezultātā secināts, ka pašvaldības deputātiem Zaicevam, Samarinam un Bojarūnam nepieciešams paaugstināt latviešu valodas prasmes līmeni.

Valsts valodas zināšanu līmeņa atbilstoši prasībām uzlabošanas nolūkos deputāti pusgadu apmeklēs valodas kursus - pa divām akadēmiskajām stundām katru dienu.

Kopumā katrs no deputātiem latviešu valodu apgūs 276 stundas. Vienas akadēmiskās mācību stundas izmaksas - 8,33 eiro.

Deputāts Samarins pastāstīja, ka atsakās no pašvaldības piešķirtā finansējuma valsts valodas zināšanu uzlabošanai. "Par savu atteikšanos no šī finansējuma esmu paziņojis arī Finanšu komitejas sēdē un domes sēdē. Šādi rīkoties esmu nolēmis, jo mana finansiālā situācija ļauj man pašam par saviem līdzekļiem uzlabot valsts valodas zināšanas līdz nepieciešamajam līmenim," paskaidroja Samarins.

Savukārt deputāts Zaicevs sacīja, ka nepiekrīt tam, kā Valsts valodas centrs ir novērtējis viņa valsts valodas zināšanas. "Jā, dzimtā valoda man ir krievu, latviešu valodā man ir nelielas kļūdas, bet tas man netraucē iepazīties ar likumiem, lēmumprojektiem, citiem dokumentiem, sarunāties ar cilvēkiem. Uzskatu, ka centra darbinieki manu valsts valodas zināšanu pārbaudes laikā ir "nedaudz pārcentušies"," latviešu valodā savu nostāju pauda Zaicevs.

Pēc Zaiceva domām, valsts valodas zināšanu prasības pašvaldību deputātiem esot nesamērīgi augstas.

Zaicevs no domes piešķirtā finansējuma neatteiksies, jo viņa ienākumi neesot tik lieli kā kolēģim, par ko liecinot arī viņa ieņēmumu deklarācija.

Deputāts Bujarūns minēto domes lēmumu, kā arī savu turpmāk rīcību saistībā ar to komentēt nevēlējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!