Foto: PantherMedia/Scanpix
No 1.novembra Daugavpilī spēkā stājas jauna invalīdu pastaigu izpildes kārtība, kas paredz, ka invalīdu asistentiem katra pastaiga kopā ar cilvēku ratiņkrēslā jāapliecina vēl kādam ar parakstu un zīmogu, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

No 1.novembra Daugavpils sociālais dienests ar visiem invalīdu asistentiem slēdz jaunus līgumus. Noteikumu maiņa pašvaldībā sākusies pēc Labklājības ministrijas (LM) atsūtītas vēstules.

Nule vēstuli par līdzšinējās invalīdu pastaigā vešanas kārtību no Daugavpils novada sociālā dienesta saņēmusi Ilga Vingre Demenē. Viņa jau 38 gadus kopj savu dēlu, kurš cerebrālās triekas dēļ, kopš dzimšanas "piekalts" ratiņkrēslam. Vingrei jaunie noteikumi rada izbrīnu un bažas, jo zīmogs pagastā ir tikai pārvaldes vadītājai, ārstam un pastā. Mēnesī par dēla vešanu pastaigās Ilga saņem 56 eiro.

Savukārt Demenes pagasta pārvaldes priekšsēdētāja Valentīna Gadzāne uzskata, ka nule ieviestā kārtība ir jāmaina un ka cilvēkam, kurš pašvaldībā pieņemts darbā par invalīda asistentu, tomēr ir jāuzticas. Galu galā viņa darbu pārrauga arī sociālais dienests. Gadzāne arī uzskata, ka jaunie noteikumi ir invalīdu asistentus pazemojoši.

LM "Panorāmai" skaidro, ka ministrijas sūtīto vēstuli pašvaldība ir papratusi. LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme norāda, ka ministrija nav likusi slēgt jaunus līgumus un sastādīt īpašus pastaigu grafikus. Vēstulē aicināts sakārtot asistentu atskaites, jo daudzās pašvaldībās LM konstatējusi nepilnības atskaitēs. Noteikumi katram indivīdam izstrādāt un apstiprināt rehabilitācijas plānu spēkā ir jau divus gadus.

Vēstulē, kas sūtīta pašvaldībām, neesot uzsvērts, ka katra pastaiga jādokumentē ar parakstu, bet teikts, ka jānodrošina pietiekama kontrole pār asistentu darbu un pakalpojuma izpildes dokumentu pārbaude. Labklājības ministrija sola rīkot informatīvus seminārus, kuros skaidros, kā tieši jāizskatās atskaites plānam. Tiesa, liela daļa asistentu ir jau satracināti un jaunie līgumi pārslēgti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!