Foto: F64

Tā kā Latvijā spēkā esošie likumi neparedz no valsts naudas finansēt smagi slimu bērnu ārstēšanu ārpus Eiropas Savienības (ES), veselības ministrs Guntis Belēvičs tuvākajā laikā ierosinās veidot apdrošināšanas fondu, ko varētu izmantot bērnu ārstēšanai ārpus savienības, otrdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ( V).

Straujuma pateicās visiem, kuri ziedojuši naudu, lai smagi slimais deviņgadīgais Dāvis varētu doties ārstēties uz Filadelfijas klīniku.

Premjere izteica gandarījumu par to, ka šobrīd sākts risināt jautājumu ar palīdzības iespējām cilvēkiem, kuri nonākuši kritiskās situācijās.

Jau vēstīts, ka Ministri, Bērnu slimnīcas fonds un organizācija "Ziedot.lv" pirmdien vienojās par deviņus gadus vecā smagi slimā Dāvja ārstēšanai nepieciešamo 100 000 eiro piešķiršanu no VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) ienākumiem, lai nepieciešamo summu Filadelfijas Bērnu klīnikai ASV pārskaitītu jau šajā piektdienā.

Iedzīvotāji jau ir saziedojuši ap 245 000 eiro, tāpēc no LVM fonda tikšot pārskaitīti trūkstošie līdzekļi.

Šis jautājums otrdien, 2.decembrī, tiks izskatīts Ministru kabineta sēdē. Gan finanšu ministrs Jānis Reirs (V), gan zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) ir pārliecināti, ka pārējie ministri būs saprotoši un valdības lēmums būs pozitīvs.

Bērnu slimnīcas ārsti iepriekš publicēja aicinājumu palīdzēt deviņus gadus vecajam puisēnam Dāvim, kuram konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem. Dāvja ārstēšana iespējama vienīgi ASV, Filadelfijā, un ārstēšanas veikšanai nepieciešami vairāk nekā 300 000 eiro.

Bērnu slimnīcas ārstiem, konsultējoties ar ārzemju kolēģiem, piekrišanu Dāvi ārstēt sniegusi tikai bērnu slimnīca Filadelfijā. Dāvis ir pirmais pacients, kuram ir nepieciešama ārstēšana ārpus Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas un kura medicīnisko manipulāciju izmaksas ir tik augstas.

Filadelfijas Bērnu klīnika ir iesniegusi Bērnu slimnīcai rēķinu, nosacījumi paredz, ka rēķins jāveic ar priekšapmaksu, summa ir 427 000 dolāru jeb aptuveni 348 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!