Foto: AFP/Scanpix

Saeimā ceturtdienas sēdē Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un partijas "No sirds Latvijai" (NSL) frakcijām būs brīvais balsojums par to, vai nodot izskatīšanai komisijās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) piedāvātos likuma grozījumus, kas paredzēs 350 eiro naudas sodu par sejas aizklāšanu ar apģērbu publiskās vietās. Līdz ar to ierosinājuma izredzes saņemt atbalstu varētu ietekmēt tieši šo partiju deputātu izšķiršanās.

"Vienotības" Saeimas frakcija vienojusies atturēties balsojumā par likumprojekta vērtēšanu, jo tas nav izstrādāts atbilstošā kvalitātē, sacīja frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Kārlis Šadurskis. Viņš norādīja, ka šis jautājums ir diskutējams, jo Latvijā ir sava eiropeiskā kultūra un, ienākot citas kultūras pārstāvjiem, šī lieta var aktualizēties. Šajā gadījumā ar ekspertu piedalīšanos ir jāapsver dažādi aspekti, piemēram, kultūras tradīcijas, kā arī fakts, ka Eiropā ir divas valstis, proti, Francija un Beļģija, kur šī norma ir spēkā.

ZZS par attiecīgo likumprojektu būs brīvais balsojums, informēja Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka. Politiķis pieļāva, ka Latvijā pašlaik ir tikai dažas sievietes, kuras publiskās vietās aizsedz seju, taču to dara nevis pārliecības, bet citu iemeslu dēļ. Viņš uzsvēra, ka šādiem grozījumiem būtu jānāk no Ministru kabineta, lai vispirms tiktu izvērtēts arī cilvēktiesību aspekts. Diskusija par to, ka šāda prakse ir nevēlama, ir loģiska, taču pašlaik nav pārliecības, ka Iekšlietu ministrijai būtu skaidrs, kā šādu aizliegumu kontrolēt, sacīja Līdaka.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK valdes loceklis Jānis Dombrava norādīja, ka lielākā daļa politiskā spēka deputātu šajā jautājumā ir negatīvi noskaņota, jo piedāvātie grozījumi nav līdz galam izstrādāti. Tāpat šāds LRA rosinājums pēc tam, kad tās pārstāve balsojumā Saeimas Eiropas lietu komisijā atbalstīja papildu bēgļu uzņemšanu, vērtējams kā liekulīgs. Ja bēgļu uzņemšana nenotiktu, tādā gadījumā arī šāds aizliegums nebūtu nepieciešams, norādīja Dombrava.

Partija "Saskaņa", neraugoties uz to, ka likumprojekts izstrādāts juridiski nekvalitatīvi, balsos par tā nodošanu izskatīšanai komisijās, jo politiskais spēks atbalsta diskusiju par šo tēmu, sacīja "Saskaņas" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins. Jāņem vērā, ka šī lieta sabiedrību uztrauc un atsevišķu sabiedrības daļu pat šokē, norādīja politiķis. Viņš piebilda, ka valdība joprojām tur neziņā sabiedrību par patvēruma meklētāju integrācijas plāna esamību vai neesamību, tādējādi ģenerējot dažādas bailes iedzīvotājos.

NSL deputātiem šajā jautājumā paredzēts brīvais balsojums, jo katram deputātam ir savs skatījums, norādīja politiskā spēka līdere Inguna Sudraba.

Kā ziņots, LRA izstrādājusi likumprojektu "Par personas sejas aizklāšanas regulējumu publiskās vietās", kas par sejas aizklāšanu ar apģērbu publiskās vietās paredzēs sodu līdz 150 eiro, savukārt par personas piespiešanu aizklāt seju ar apģērbu publiskās vietās sods būs 350 eiro.

Likumprojekts paredz, ka publiskās vietās seju drīkstēs aizklāt personas, kuru darba veikšana vai dienesta pienākumu pildīšana prasa sejas aizklāšanu ar apģērbu. Tāpat aizliegums neattiektos uz sporta un mākslas pasākumiem, kā arī tradicionāliem kultūras svētkiem.

Kā skaidro partijā, attiecīgie grozījumi izstrādāti, ņemot vērā līdzšinējo Eiropas valstu pieredzi, un likuma mērķis ir palielināt sabiedrisko kārtību un drošību, cilvēkiem atrodoties publiskās vietās.

Jau vēstīts, ka augustā intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicināja sākt diskusiju par nepieciešamību aizliegt vai atļaut Latvijā sabiedriskās vietās nēsāt musulmaņu galvassegas un citus apģērbus, kas aizsedz seju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!