Foto: LETA

Aktīvista Roberta Klimoviča rīkotajā mītiņā pret militārajām sadursmēm Gazas joslā pie Izraēlas vēstniecības šovakar kopumā bija pulcējušies septiņi cilvēki.

Kā  norādīja mītiņa rīkotājs Klimovičs, mērķis ir paust cilvēcisko attieksmi un pievērst sabiedrības uzmanību notiekošajam starp Izraēlu un Palestīnu. Klimovičs vairākas reizes uzsvēra, ka Latvijas iedzīvotāji nezina par notiekošo Gazas joslā, kā arī norādīja uz Latvijas valsts amatpersonu neieinteresētību šajā starptautiskajā jautājumā.

"Izraēlai ir ASV atbalsts - aptuveni desmit miljoni dolāru dienā apmērā, bet Palestīnai neviens nepalīdz. Es pats esmu bijis Palestīnā, un tā ir lielākā koncentrācijas nometne pasaulē. Tā ir valsts, kas ir izveidojusies Otrā pasaules kara rezultātā, kura ir uzcelta, "pārdodot holokausta upurus". Tajā ir mūsdienu nacistu režīms, bet Latvijā dzīvojošajiem par to ir vienalga, jo viņi to nezina," norādīja aktīvists. Klimovičs ir pārliecināts, ka, ja sabiedrības informētības līmenis būtu augstāks, tad arī Latvijas iedzīvotāji nebūtu vienaldzīgi.

Vaicāts par Latvijas rīcību saistībā ar notiekošo Gazas joslā, aktīvists norādīja, ka Latvijas Ārlietu ministrija neignorē tikai jautājumus, kurus neignorē ASV. "Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) dara visu, ko viņam pasaka amerikāņi. ASV prezidents Baraks Obama ir nācis klajā ar vairākiem paziņojumiem saistībā ar Ukrainu, kas ir vērtējama kā ģeopolitiska Rietumu un Austrumu cīņa, taču notiekošais Palestīnā ir daudz briesmīgāks," sacīja Klimovičs.

Klimovičs uzskata, ka Latvijai saistībā ar notiekošo vajadzētu pārtraukt diplomātiskās attiecības ar Izraēlu. Mītiņa rīkotājs uzskata, ka to vajadzētu izdarīt visām pasaules valstīm, taču realitātē tas nenotiks, tomēr cilvēkiem nevajadzētu to uztvert tik mierīgi.

"Mēs varam boikotēt Izraēlu visos līmeņos, sākot ar nedošanos ceļojumos uz turieni un beidzot ar atteikšanos iegādāties Izraēlas preces," minēja aktīvists, taču norādīja, ka apzinās, ka arī šāda lietu attīstība ir visai nereāla.

Neskatoties uz to, ka pasākums nebija plaši apmeklēts, jau tā iesākumā mītiņa rīkotājs norādīja, ka atnāks tie, kuri būs gana drosmīgi attieksmes paušanai. "Labāk, ja būs trīs cilvēki, nekā neviens," teica Klimovičs.

Mītiņa dalībnieks, Latvijā dzīvojošs pakistānietis Formars Ali, kurš Rīgā nodarbojas ar uzņēmējdarbību, norādīja, ka runa nav par skaitļiem, bet gan par cilvēciskumu un cilvēku tiesībām. "Ikdienas Palestīnā tiek nogalināti nevainīgi cilvēki - sievietes stāvoklī un bērni. Spridzinātas tiek gan slimnīcas, san skolas, gan dzīvojamās mājas. Vienā pusē ir simtiem Izraēlas tanku, bet otrā pusē - Palestīnas pusē - nav nekā. Man ir žēl. Nav svarīgi, vai te atnāk viens cilvēks vai vairāki simti cilvēku," pauda pakistānietis.

Kā ziņots, turpinoties Izraēlas gaisa triecieniem un sauszemes operācijai, Gazas joslā bojāgājušo palestīniešu skaits sasniedzis 678 cilvēkus.

Trešdien Gazas joslā gājuši bojā vismaz 47 palestīnieši. Tostarp Izraēlas gaisa triecienā Gazas joslas ziemeļos gājuši bojā pieci cilvēki un vēl pieci palestīnieši zaudējuši dzīvību Izraēlas armijas tanka apšaudē Gazas dienvidos, liecina Gazas joslas ārkārtas dienesta sniegtā informācija.

Izraēlas armija paziņojusi, ka aizvadītajā naktī kaujās krituši divi karavīri. Līdz ar viņu nāvi upuru skaits Izraēlā sasniedzis 32, proti, 16 dienu laikā nogalināti 29 karavīri, divi civiliedzīvotāji un viens ārvalstu pilsonis.

Vairāk nekā 80% Izraēlas triecienos nogalināto palestīniešu ir mierīgie iedzīvotāji, liecina Palestīniešu cilvēktiesību centra apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!