Foto: LETA

Daži hibrīdkara elementi Latvijā jau ir jūtami, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ( V).

Jau vēstīts, ka Krievija varētu sarīkot hibrīdkaru Baltijas valstīs, lai pārbaudītu NATO savstarpējās aizsardzības vienošanos,  norādījis bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Straujuma LNT atzina, ka daži hibrīdkara elementi jau ir jūtami, proti,  informācijas telpā manāmi dažādi paziņojumi. „Mēs jūtam tos paziņojums, kas nāk no dažādām Krievijas amatpersonām," un attiecas uz cilvēktiesībām Latvijā, sacīja premjere.  

„Esmu pilnīgi pārliecināta par mūsu drošības iestāžu spēju novērst gan datorvīrusu uzbrukumus, gan dažādas provokācijas, kas varētu būt sagaidāmas," pauda Straujuma.

Viņa atzina, ka Latvijā pastiprinās NATO klātbūtne, veidojas komandpunkts un pēc Velsas samita izveidota ātrās reaģēšanas vienība.  

Straujuma apliecināja, ka Latvijas valdība ir gatava adekvāti reaģēt, turklāt ir nolemts atjaunot situāciju, kad katrā otrajā valdības sēdē tiek diskutēts par aktuālo situāciju kopā ar drošības iestāžu pārstāvjiem.

Jau vēstīts, ka Rasmusens atzinis: "Šis nav stāsts par Ukrainu. Putins vēlas atjaunot Krieviju kā lielvaru tās agrākajās robežās".

"Ir liela iespēja, ka viņš iejauksies Baltijā, lai pārbaudītu NATO līguma 5.pantu," izteicies Rasmusens. NATO 5.pants paredz kopīgu organizācijas dalībvalstu atbildi, ja kādai no dalībvalstīm tiek uzbrukts.

"[Krievijas prezidents Vladimirs] Putins zina, ka, ja viņš pāries sarkano līniju un uzbruks NATO dalībvalstij, viņš tiks sakauts. Būsim par to skaidri. Tomēr viņš ir eksperts hibrīdkarā," teica Rasmusens.

Rasmusens arī aicināja arī palielināt finansējumu drošībai Eiropā, norādot, ka "situācija ir kritiska".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!