Foto: LETA

Pieprasot lielāku atbalstu daudzbērnu ģimenēm, pie Saeimas piketā pulcējās aptuveni desmit pieaugušie un vairāki bērni.

Gājiena dalībnieki pieprasīja palielināt gan garantēto minimālo ienākumu, gan arī ģimenes valsts pabalstu.

Dalībniekiem rokās bija plakāti ar uzrakstiem "Vai trešais bērns neskaitās?", "Palielināt garantēto minimālo ienākumu", kā arī "Nav problēmu - trūcīgos cilvēkus pabarot var. Problēma ir tā, ka turīgie radījumi nekādi nevar pierīties...". Savukārt pie Saeimas ieejas uz kāpnēm tika novietotas vairākas lelles.

Kā pastāstīja protesta gājiena organizatore Vija Ahunzjanova, protesta gājiens "Vai trešais bērns neskaitās?" tiek rīkots, lai norādītu, ka par daudzbērnu ģimeni var uzskatīt ģimeni , kurā bērnu skaits ir, sākot no trim, līdz ar to pabalsts ir jāpalielina ne tikai par ceturto bērnu, bet jau par trešo.

Lai gan minimālā alga tiek palielināta par desmit eiro no nākamā gada, dārgāka kļūst arī atkritumu izvešana un elektrība, norādīja Ahunzjanova, piebilstot, ka daudzbērnu ģimenes dzīvo "ļoti slikti". Viņa arī uzsvēra, ka nekavējoties jāceļ arī minimālā alga.

Pasākuma organizatore stāstīja, ka šis nebūs vienīgais protesta pasākums - gada beigās vai pavasarī notikšot arī lielāks pikets.

Kā pastāstīja viens no protesta dalībniekiem Gatis Pīpkalējs, valstij daudzbērnu ģimenēm vajadzētu nodrošināt atlaides dažādās valsts un pašvaldību iestādēs, piemēram, ļaujot nemaksāt pilnā apmērā valsts nodevas. Viņš uzskata, ka lielāks atbalsts būtu efektīvāks nekā pabalsti, jo tas palīdzētu cilvēkiem, kuri cenšas strādāt vai veidot savu biznesu.

Tāpat lielāks un īpašs atbalsts no valsts būtu nepieciešams vecākiem, kuri pēc bērnu audzināšanas cenšas atgriezties darba tirgū vai sākt savu biznesu, uzskata Pīpkalējs. Viņš skaidroja, ka ar Nodarbinātības valsts aģentūras apmācībām vien nepietiek.

Protesta gājiens noslēdzās pie Ministru kabineta, un tas noritēja bez starpgadījumiem.

Jau ziņots, ka lielo ģimeņu centrs "Ģimenes atbalsts" ceturtdien rīkoja gājienu un piketu, lai mudinātu politiķus nodrošināt lielāku valsts atbalstu daudzbērnu ģimenēm .

Daudzbērnu ģimene ir ar trim un vairāk bērnu. No nākamā gada ģimenes valsts pabalstu daudzbērnu ģimenēm ar ceturto un nākamajiem bērniem plānots palielināt no pašreizējiem 34,14 eiro līdz 50 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!