Foto: Privātais arhīvs
Lai gan pēdējos gados daudz ir darīts, lai padarītu Latvijas sabiedrību iekļaujošu, ir viena joma, kurā situācija uzlabojas ļoti gausi, un tā ir digitālās vides piekļūstamība. Ja valsts pārvalde pēdējā gada laikā ir apzinājusies problēmu un centusies situāciju mainīt, tad privātajā sektorā situācija nav tik cerīga.

Šī gada martā sociālā iniciatīva Piekļūstamība.lv kopā ar Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūtu vebinārā "Piekļūstamības radars" prezentēja pētījuma datus par situāciju digitālās vides piekļūstamības jomā. Secinājums nebija iepriecinošs. Visām 100 Latvijas ietekmīgāko1 uzņēmumu tīmekļa vietnēm bija vairākas piekļūstamības problēmas, kas ievērojami apgrūtina to izmantošanu.

Problēmas teju visās tīmekļa vietnēs

Digitālās vides piekļūstamības pētījumā tika analizētas 100 Latvijas lielāko valsts un privātā sektora uzņēmumu tīmekļa vietnes. Kā biežāk problēmas, kas ievērojami apgrūtina to izmantošanu, mēs atklājām šādas: krāsu kontrastus un "Alt" tekstus jeb attēlu aprakstus, kas sniedz cilvēkiem ar redzes traucējumiem priekšstatu par attēla saturu.

Komentējot situāciju digitālās vides piekļūstamības nodrošināšanā pa nozarēm, varu teikt, ka rezultāti ir samērā līdzīgi. Salīdzinoši labāka piekļūstamība (71%) ir tādu nozaru uzņēmumu tīmekļa vietnēm kā transports un uzglabāšana; IT un komunikācijas; būvniecība un nekustamie īpašumi, kā arī ražošana. Savukārt nedaudz zemāka tā ir tirdzniecības (68%); enerģētikas un komunālo pakalpojumu (67%); administratīvo pakalpojumu (67%), kā arī finanšu un apdrošināšanas (65%) nozaru uzņēmumiem. Tas nozīmē tikai vienu – darāmā privātajā sektorā digitālās vides piekļūstamības uzlabošanā ir ļoti daudz. Ar ko sākt? Šajā ziņā valsts un pašvaldību sektors rāda priekšzīmi.

Situācija valsts pārvaldē uzlabojas

Pēdējā gada laikā mēs esam vadījuši digitālās vides piekļūstamības mācības virknei uzņēmumu, kā arī valsts un pašvaldību iestāžu. Ir palielinājusies gan izpratne par šo jautājumu, gan arī zināšanas, kā pilnveidot tīmekļa vietnes, lai tās būtu piekļūstamas.

Ja valsts pārvaldes vēlme uzlabot savas tīmekļa vietnes ir saprotama, proti, tai ir jānodrošina, ka informācija ir vienlīdz labi pieejama visiem cilvēkiem, tad par ieguvumiem biznesam runāts ir pārāk maz. Taču tādi ir.

Ieguvumi biznesam

Digitālās vides piekļūstamības nodrošināšana ne tikai veicina iekļaujošas sabiedrības veidošanos, bet arī var dot labumu uzņēmumiem un organizācijām vismaz divos veidos. Pirmkārt, biznesi, kuri digitālās vides piekļūstamību uztver kā prioritāti, var iegūt lielu un bieži vien neievērotu cilvēku ar invaliditāti auditoriju, un, tātad arī paplašināt noieta tirgu. Aplēses liecina, ka cilvēku ar invaliditāti pirktspēja pasaulē ir vairāk nekā viena triljona ASV dolāru apmērā, jo saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem aptuveni 15 % pasaules iedzīvotāju dzīvo ar kāda veida invaliditāti.

Otrkārt, pieejamas tīmekļa vietnes un digitālais saturs var uzlabot optimizāciju meklētājprogrammās, palielināt tīmekļa vietņu datplūsmu un uzlabot lietotāju pieredzi visiem apmeklētājiem.

1 Pēc apgrozījuma un darbinieku skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!