ASV nepievils Baltijas valstis, tikšanās laikā ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentiem otrdien Baltajā namā teica ASV prezidents Donalds Tramps.

Preses konferencē pēc pusdienām ar prezidentiem Tramps slavēja spēcīgo draudzību, kas valda starp Baltijas valstīm un ASV. "Mēs esam priecīgi par iespējām sadarboties dažādās nozarēs," teica Tramps.

Viņš arī uzteica Baltijas valstu tēriņus savai aizsardzībai un dalību cīņā pret teroristisko grupējumu "Daesh" uzsverot, ka "neliksimies mierā līdz "Daesh" būs iznīcināts".

''ASV ir mūsu tuvākais draugs un partneris,'' teica Latvijas prezidents Raimonds Vējonis. Viņš pastāstīja, ka pusdienās apspriesta tuvāka sadarbība militārajā un drošības sektorā. Vējonis arī paslavēja Trampu par viesmīlību.

Kā oficiālajā paziņojumā norāda Valsts prezidenta preses dienests, samita laikā Latvija saņēmusi apliecinājumu par ASV militārās klātbūtnes saglabāšanu Baltijā. Tāpat saņemts apstiprinājums ASV gatavībai turpināt atbalstīt Baltijas valstu aizsardzības spēju stiprināšanu. Valstis arī vienojušās sadarboties cīņā ar hibrīdajiem draudiem un propagandas ietekmi.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kura preses konferencē runāja uzreiz pēc Trampa, atzina, ka ir jāinvestē aizsardzībā: "Vēlamies redzēt spēcīgu NATO, spēcīgu starptautisko sadarbību." Viņa arī uzsvēra, ka ir svarīgi būt neatkarīgiem no Krievijas ietekmes, tādēļ nozīmīga ir sadarbība ar ASV kompānijām, kas darbojas tādās nozarēs kā enerģētika. Grībauskaite atklāja, ka Lietuva plāno parakstīt divus līgumus ar ASV uzņēmumiem par sašķidrinātās gāzes piegādi.

Savukārt Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida savā runā atskatījās uz PSRS okupācijas gadiem un akcentēja, ka ir svarīgi spēt novērtēt to, ka šodien Baltijas valstis ir brīvas un ar brīvi plīvojošiem karogiem.

Preses konferences noslēgumā Tramps pauda pārliecību, ka Baltijas valstis ir laba vieta investīcijām, jo ''jums ir stabila valdība un brīnišķīgi cilvēki.".

Lai arī preses konferencē Tramps norādīja, ka ir priecīgs runāt ar Baltijas valstu līderiem un prognozēja tuvāku sadarbību, tomēr viena no visvairāk apspriestajām tēmām bija ASV robežkontrole, sienas celtniecības nepieciešamība uz ASV robežas Meksiku, kā arī imigrācijas problēmas.

Baltijas valstu un ASV prezidents otrdien arī apstiprināja deklarāciju par godu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas valstiskuma simtgadei un partnerības nostiprināšanai. Tajā cita starpā atgādināts par Baltijas valstu un ASV ''dzelžaino apņemšanos ievērot Ziemeļatlantijas līguma 5. pantu''. Tāpat deklarācijā teikts, ka "Igaunija, Latvija un Lietuva turpinās modernizēt savus bruņotos spēkus, lai uzlabotu sadarbspēju ar Amerikas Savienotajām Valstīm un citiem NATO sabiedrotajiem, kā arī stiprinātu savas teritoriālās aizsardzības spējas, izpildot savas Ziemeļatlantijas līguma 3. pantā noteiktās saistības".

Saskaņā ar deklarāciju ASV plāno turpināt periodisku spēku izvietošanu Baltijas valstīs, lai stiprinātu atturēšanās politiku un katalizētu Igaunijas, Latvijas un Lietuvas centienus attīstīt savu valstu aizsardzību. Tāpat ASV ir apņēmušās palīdzēt visām trim Baltijas valstīm uzlabot militāro gatavību un kapacitāti, nodrošinot pastāvīgu palīdzību drošības jomā.

Runājot par enerģētisko neatkarību pēc preses konferences Vējonis portālam "Delfi" pastāstīja, ka Latvijai ir jādomā "kādā veidā mēs attīstīsim vismaz piestātni LNG [sašķidrinātās dabasgāzes - angļu val.] uzņemšanai šeit".

Iepriekš, sākoties pusdienām, ASV prezidents teica: "Esmu pagodināts jūs šodien pieņemt Baltajā namā." ASV prezidents uzsvēra īpašo notikumu – Baltijas valstu simtgadi. "Jau no paša ASV un Baltijas valstu attiecību sākuma ASV nekad nav pārstājusi atzīt Baltijas valstu suverenitāti," pauda Tramps piebilstot, ka ļoti ciena Baltijas valstis.

"Lai arī bijuši dažādi konflikti un izaicinājumi gadu laikā, mēs jūs nekad neesam pievīluši. Un mēs jūs nepievilsim," teica Tramps, slavējot ASV un Baltijas valstu vēsturiski ciešo sadarbību.

Tramps apliecināja ASV ciešu atbalstu Baltijas valstu neatkarībai un tiesiskumam. "Šodien mēs apspriedīsim mūsu dažādās sadarbības iespējas, ieskaitot divpusējās tirdzniecības un ieguldījumu paplašināšanu," klāstīja ASV prezidents.

Tāpat viņš sanākušajiem norādīja, ka "ir jāsatiek ar Krieviju". "Uzskatu, ka varētu būt labas attiecībās ar Krieviju. Ja nebūs, jūs būsiet pirmie, kas par to uzzinās," medijiem teica Tramps. Vienlaikus gan viņš pauda pārliecību, ka neviens pret Krieviju neesot bijis stingrāks kā viņš.

ASV prezidents arī paslavēja Baltijas valstis par to aizsardzības budžetiem, kas atbilst NATO prasītajiem 2% no iekšzemes kopprodukta un nosodīja valstis, kuras aizsardzības budžetam tērē mazāk, tostarp Vāciju sakot, ka tā "maksā tikai vienu, nepilnu procentu".

Atbildot Trampam, Lietuvas prezidenta Daļa Grībauskaite norādīja, ka, viņasprāt, "labākie sabiedrotie Eiropā jums ir Baltijas valstis".

Pusdienas norisinājās Kabineta telpā ar Baltijas valstu prezidentiem un viņu delegācijām, kā arī Baltijas valstu vēstniekiem ASV. Pusdienās piedalījās arī valsts sekretāra vietnieks Džons Salivans, komercdepartamenta sekretārs Vilburs Ross, aizsardzības sekretārs Džims Matiss, enerģētikas sekretārs Riks Perijs, kā arī citi augsta līmeņa ASV administrācijas pārstāvji.

Pēc samita Vašingtonā Vējonis apmeklēs Sanfrancisko un Silīcija ieleju, kur paredzētas tikšanās ar sociālo tīklu kompānijām "Facebook" un "Google".

Tāpat Vējoņa darba vizītes laikā plānots LIAA pārstāvniecības ASV apmeklējums un tikšanās ar Latvijas uzņēmējiem, kas darbojas Silīcija ielejā, kā arī vietējās latviešu diasporas pārstāvjiem Sanfrancisko un Ņujorkā.

Darba vizītes ASV noslēgumā Valsts prezidents apmeklēs Latvijas simtgadei veltīto Nacionālās Basketbola līgas spēli starp "New York Knicks" un "Milwaukee Buck".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!