Foto: Shutterstock
Ienesīgu piepelnīšanos – pat tūkstošiem eiro gadā – daudziem Latvijas ārstiem nozīmē zāļu ražotāju apmaksātu lekciju lasīšana kolēģiem un konsultāciju sniegšana pašām firmām. Kā Latvijā, tā daudzviet pasaulē tā ir vispārizplatīta prakse. Tā arī daļēji aizpilda ārstu tālākizglītības nišu, tomēr tiek pretrunīgi vērtēta.

Tiesa, ne visi Latvijas ārsti, kam industrija piedāvā nopelnīt, piekrīt, daļā ārstu sabiedrības ir arī kritiska nostāja.

Izpētot 150 000 ārstu paradumus, pirms dažiem gadiem ASV pētnieciskās žurnālistikas centrs "ProPublica" plašā pētījumā pierādīja pārliecinošu saikni starp farmācijas industrijas labumu saņemšanu un dārgāku zāļu izrakstīšanu. Līdzīgi secinājumi bijuši arī citos pētījumos, piemēram, Hārvardas medicīnas skolas veiktajā.

Latvijā publiski pieejamie dati par maksājumiem konkrētiem ārstiem atklāj: daudzi ārsti, ar kuriem farmācijas milži vēlas sadarboties un kurus atalgo, ir savā specialitātē vadošie un nozares balsis. Pacienti pie viņiem gaida rindās, un reizēm šie speciālisti ar padomiem piedalās arī zāļu cenu politikas veidošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!