Foto: Publicitātes attēli
Trešdien Latvijas Universitātē, sniedzot atbildes uz jautājumiem par pilsoņu karu Sīrijā, islāmistu kontroli pār "Arābu pavasari", par radikāļu draudiem Eiropai un Rietumu cīņu pret terorismu, kā arī citām saistītām tēmām, lekciju lasīs arābu pasaules autoritāte Abdels Bari Atvans, informē pasākuma rīkotāji. Lekcijai un debatēm, kas trešdien no pulksten 14:00 līdz 16:30 notiks Latvijas Universitātes lielajā aulā, tiešraidē varēs sekot portālā "Delfi".

Abdels Bari Atvans ir Londonā izdotā, neatkarīgā arābu laikraksta "Al Quds Al Arabi" galvenais redaktors jau gandrīz 25 gadus. Kopš 2007. gada laikraksts ir pārtapis par vienu no lielākajiem panarābisma dienas izdevumiem un ir pazīstams ar savu skarbo nacionālisma un ideālisma nostāju.

Vairākās arābu valstīs laikraksts ticis cenzēts un atkārtoti aizliegts, jo kritizējis "tajās valdošo autokrātisko varu". Atvans ir kļuvis par labi atpazīstamu arābu publisko personu un bieži pamanāms "BBC World" preses klubā "Dateline London", kā arī "Sky News", "Al Jazeera English", "CNN World" un vairākos plašsaziņas līdzekļos arābu valodā. Viņš ir sarakstījis ļoti daudzus eksperta viedokļa rakstus dažādiem angļu laikrakstiem, to skaitā "The Guardian", "The Mail on Sunday", "The Scottish Herald" un citiem. Tāpat Atvans regulāri veido rakstus izdevumiem "Gulf News" un "Turkish Star Gazette".

Atverot šo tiešraides logu, Jūs piekrītat, ka Abdela Bari Atvana lekcija notiek angļu valodā bez tulkojuma latviski.

Abdels Bari Atvans ir arī vairāku grāmatu autors, no kurām jaunākās - "After Bin Laden: al-Qa'ida, the Next Generation" un "A Country of Words: a Palestinian Journey from the Refugee Camp to the Front Page".

1996. gadā Atvans intervēja Osama bin Ladenu. Ģērbies afgāņu drēbēs, viņš devās pāri kalniem un vēlāk aprakstīja pieredzēto kā savu "visbiedējošāko ceļojumu". Par bin Ladenu viņam radās iespaids kā par "fenomenu, ekstrēmistu". Atvans pavadīja alās četras dienas, gulēdams primitīvos apstākļos, aukstumā. Savā grāmatā "The Secret History of al-Qaeda" Atvans izsakās: "Es neakceptēju un arī nekādā veidā neatbalstu al-Qaeda programmu"; un: "Es pilnībā nosodu uzbrukumus nevainīgiem iedzīvotājiem Rietumos".

Abdela Bari Atvana vizīti Latvijā organizē Latvijas Universitāte, Latvijas Institūts un Latvijas Viroterapijas Centrs.

Vizītes laikā viesis apmeklēs arī Latvijas Okupācijas muzeju, kur gūs ieskatu Latvijas un Austrumeiropas vēsturē un Latvijas Viroterapijas Centru, kur iepazīsies ar Latvijas sasniegumiem vēža viroterapijas attīstībā pasaulē. Notiks tikšanās ar Latvijas amatpersonām, viedokļu paudējiem un citām Latvijas prominencēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!