Rīgas domes deputātu brauciens uz Spāniju par Spānijas firmas līdzekļiem ir klasisks interešu konflikta piemērs, par ko tiesībsargājošām institūcijām vainīgajiem būtu jāpiemēro sods. Kā skaidro sabiedrības par atklātību "Delna" pārstāve Diāna Kurpniece, "demokrātiskā valstī tauta ievēl un apmaksā savus priekšstāvjus, lai tie pieņemtu neitrālus lēmumus".
"Tiklīdz tautas priekšstāvji pieņemot dāvanas, atlīdzību, kādas priekšrocības vai labumus no citām personām, viņi kļūstot par "divu kungu kalpiem", uzskata Kurpniece.

Ja šāda taktika tiekot atļauta, tad vajagot pārvērst Rīgas domi par atklāto fondu un atļaut ikvienai firmai sponsorēt tās darbību, pretī pieprasot sev labvēlīgu lēmumu pieņemšanu. "Tas būtu demokrātiskas sabiedrības gals, tādēļ ir jāizskauž jebkurš nelegāls papildfinansējums," norāda "Delnas" pārstāve.

Kā ziņots, paši domnieki uzskata, ka viņu brauciens uz Spāniju tik lielai firmai, kāda ir "Sainco Trafico", tāds "ziedu pušķis" vien bijis. Šādu viedokli vakar preses konferencē izteica domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Guntis Pilsums.

Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs stāstīja, ka triju Rīgas domnieku - Pilsuma, Aivara Kreitusa un Orvila Heniņa, kā arī Satiksmes departamenta direktora Ivara Zarumbas un domes priekšsēdētāja ārštata padomnieka Leonarda Teņa uzņemšana Spānijā, pēc Pilsuma aprēķiniem, "Sainco Trafico" izmaksājusi ap 2500 ASV dolāru.

Pēc Pilsuma vārdiem, tas esot jāuztver "vienkārši kā žests", kas nedos šai firmai nekādas priekšrocības konkursā par satiksmes organizāciju Rīgā, ja tāds kādreiz tiks izsludināts. Preses konferencē Pilsums nespēja nosaukt pat aptuvenu summu, cik Rīgas domei varētu izmaksāt Spānijas pilsētā Valadoli redzētās vienotās satiksmes organizācijas sistēmas ieviešana.

Rīgas domnieki uz Barselonu devās pēc firmas "Sainco Trafico" ielūguma "iepazīties ar jauniem satiksmes attīstības projektiem Spānijā". Šī firma sedza Rīgas domnieku uzturēšanās izdevumus Spānijā laika posmā no 30.maija līdz 2.jūnijam.

No Rīgas nodokļu maksātāju līdzekļiem Kreitusam, Pilsumam un Heniņam tika samaksāta komandējuma nauda 30% apmērā. Komandējuma nauda uz Spāniju ir 3770 Spānijas pesetas jeb Ls 12,39 dienā vienai personai. Ceļotājiem tika samaksāti arī Ls 2380,80 par apdrošināšanu un ceļa izdevumiem maršrutā Rīga - Barselona - Rīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!