Foto: LETA
Sabiedrība par atklātību "Delna" nepiekrīt Satversmes tiesas spriedumam Rucavas novada plānojumu lietā, kurā par atbilstošu konstitūcija atzīti vērienīga vēja parka plānojumi Dunikas pagastā, tāpēc "Delna" pieļauj iespēju vērsties starptautiskajās institūcijās, lai panāktu šī teritorijas plānojumu atcelšanu.

"Delna", kas šajā lietā juridisko atbalstu iedzīvotājiem, uzskata, ka Satversmes tiesa ir formāli vērtējusi pašvaldības pieļautos pārkāpumus, teikts organizācijas paziņojumā.

Konstitucionālās sūdzības iesniedzēji norādīja uz Rucavas (iepriekš – Dunikas) pašvaldības pieļautiem rupjiem procesuālajiem pārkāpumiem, paredzot vēja elektrostaciju būvniecību bijušā Dunikas pagasta teritorijā. "Šie pārkāpumi ir būtiski ietekmējuši plānojuma rezultātu, kā rezultātā radīti ierobežojumi pieteicēju īpašumtiesībām un tiesībām dzīvot labvēlīgā vidē," uzsver "Delna".

Dunikas teritorijas plānojuma izstrādes laikā nav noticis stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējums, kas ir obligāts nacionālo un Eiropas Savienības tiesību priekšnoteikums plānojuma izstrādē, ja tiek paredzēta vēja elektrostaciju būvniecība. "Turklāt, paredzētā vēja zona, kas aptver aptuveni trešo daļu pagasta teritorijas, iekļauta teritorijas plānojumā slepeni – pašā pēdējā brīdī, neiesaistot lēmuma pieņemšanā ne iedzīvotājus, ne arī saņemot institūciju atzinumus," teikts "Delnas" paziņojumā.

Satversmes tiesas ieskatā oficiālās publikācijas laikrakstos par plānojuma izstrādi ir pietiekamas adekvātai sabiedrības informēšanai un līdzdalības nodrošināšanai, tai skaitā, lai iedzīvotājiem kļūtu skaidrs, ka pašvaldība īsi pirms plānojuma pieņemšanas ieplānojusi to būtiski grozīt. Tāpat par Satversmei atbilstošām tika atzītas arī Rucavas pašvaldības formālās atbildes detālplānojumu izstrādes laikā un pretrunīgie apgalvojumi sabiedriskajās apspriešanās. Uzzinot par plānoto vēja enerģijas ieguves zonas esamību teritorijas plānojumā, pagasta iedzīvotāji aktīvi vērsās pašvaldībā, iebilstot pret plānoto. Ja iedzīvotāji būtu adekvāti informēti, tie būtu jau laicīgi iesaistījušies plānojuma izstrādē un rezultāts līdz ar to varētu būt cits, uzskata "Delna".

Pieteicēji neapstrīdēja nepieciešamību attīstīt atjaunojamās enerģijas ražošanu Latvijā vispār, taču veidu, kā tas, ignorējot iedzīvotāju tiesības, noticis Dunikas pagasta gadījumā, skaidro "Delna".

Jau ziņots, ka Satversmes tiesa (ST) atzina par konstitūcijai atbilstošu Rucavas novada teritorijas plānojumā un detālplānojumā iekļauto ieceri noteikt vēja enerģijas staciju zonu bijušajā Dunikas pagastā, kur SIA "Energo Wind" grasās uzbūvēt apmēram 40 simts metrus augstus vēja ģeneratorus. ST secināja, ka apstrīdētie akti paredz pieteikumu iesniedzēju īpašuma tiesību ierobežojumu, bet ierobežojumiem ir leģitīms mērķis - citu personu tiesību un sabiedrības labklājības nodrošināšana. Tiesa norādīja, ka vēja elektrostaciju attīstīšana ir vērsta uz Satversmē noteikto valsts pienākumu izpildi vides uzlabošanas jomā.

2009. novembrī domes apstiprinātajā novada teritorijas plānojumā ievērojama bijušā Dunikas pagasta teritorija noteikta kā vēja enerģijas ieguves zona. Iedzīvotāji ST apstrīdējuši šo domes saistošo notikumu atbilstību Satversmes 105. un 115. pantiem, kas garantē tiesības uz īpašumu un noteic tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

Pieteikuma iesniedzēju ieskatā Dunikas pagasta teritorijas plānošanas procesā pieļauti būtiski pārkāpumi: neesot veikts stratēģiskais novērtējums, neesot ievēroti ilgtspējīgas attīstības un piesardzības principi, esot pārkāptas sabiedrības tiesības uz līdzdalību. Vēja elektrostaciju (VES) atrašanās viņu dzīvojamo māju un lauksaimniecībā izmantojamās zemes tuvumā aizskarot pieteikumu iesniedzēju īpašuma tiesības un tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!