Foto: LETA

"Sabiedrība par atklātību Delna" neredz iespēju turpināt līdzdarboties Gaismas pils būvniecības projektā, kur tā piedalās kā neatkarīgs novērotājs jau vairākus gadus, atzina "Delnas" vadītājs Kristaps Petermanis.

Organizācija, visticamāk, arī vērsīsies Eiropas Komisijā, protestējot pret lēmumu slēgt līgumu ar Nacionālo būvkompāniju apvienību (NBA) par Gaismas pils infrastruktūras pirmās kārtas būvdarbiem, kas izvēlēta sarunu rezultātā, bet ne konkursā.

Viņš uzsvēra, ka Kultūras ministrija (KM) ir pārkāpusi principu, kuru skaidri definējis Iepirkumu uzraudzības birojs, un runa nav tikai par bibliotēku, tiks celti arī citi kultūras objekti. Viņš uzskata, ka tā ir nevienlīdzīga attieksme, tikpat labi sarunu procedūrā varēja izvēlēties kādu citu no kompānijām, kas iepriekš bija pieteikušās konkursā, kurš beidzās bez rezultāta.

Petermanis atzina, ka objektam līdzi nāk emocijas, kultūras slodze, bet primāri jāskatās, kā tiek tērēta nodokļu maksātāju nauda un kāpēc te tiek pieļauts likumpārkāpums. "Svarīgi, lai šāda prakse nenostiprinās, jo Ministru kabinets varēs teikt - redz, kur ir precedents," uzsvēra Petermanis.

Savukārt Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Atbalsta biedrība paudusi atbalstu valdības pieņemtajam lēmumam un norāda, ka sabiedrība pārāk ilgi ir klausījusies solījumus un gaidījusi bibliotēkas atvēršanu, tādēļ šis lēmums pašlaik ir vislabākais risinājums, kas ļaus bibliotēku pabeigt iecerētajā laikā un nesadārdzinot būvniecības procesu, aģentūra BNS uzzināja Kultūras ministrijā.

"Ir svarīgi bibliotēkas būvniecību pabeigt šā gada beigās, lai jau 2014.gada janvārī bibliotēkā varētu norisināties nozīmīgi pasākumi, kas pievērsīs Latvijai lielu starptautisku uzmanību. Jaunā bibliotēkas ēka izraudzīta kā centrālā vieta Rīgas kā "Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014" notikumiem. 2015.gadā Latvijai jāpārņem Eiropas Savienības prezidentūra, par tās norises vietu izraudzīta jaunā bibliotēka. Latvijai tiks uzticēta lielākās pasaules ekonomikas vadība, tā būs lieliska iespēja spodrināt valsts tēlu pasaulē un veidot Gaismas pili par nacionālo simbolu," uzsvērusi LNB Atbalsta biedrība.

Valdība otrdien Kultūras ministrijai deva zaļo gaismu līguma parakstīšanai ar būvniekiem.

KM pārstāvis Jānis Dripe pēc valdības pieņemtā lēmuma otrdien sacīja, ka darbu veicējs ir izvēlēts korekti un, ja neviens paziņotos rezultātus neapstrīdēs, jau nākamnedēļ ar NBA tiks parakstīts līgums par būvdarbu veikšanu. Viņš arī atzina, ka līdz darbu beigšanai ir atlikuši mazāk nekā10 mēneši, tāpēc kavēties pie darbu veicēja izvēles nav iespējams.

Pagaidām KM negrasās ņemt vērā "Delnas" iebildumus un paredzējusi slēgt līgumu ar izraudzīto darbu veicēju. Iepirkums par LNB infrastruktūras būvi tika pārtraukts pērn oktobrī, pamatojot to ar pārāk dārgajiem piedāvājumiem.

"Delna" līdzdarbojas bibliotēkas būvniecības projektā kā neatkarīgs novērotājs kopš 2005.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!