Foto: LETA
Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) ir saņemts jauns 11.Saeimas vēlēšanu deputāta kandidātes no Zatlera reformu partijas (ZRP) Kurzemes vēlēšanu apgabalā Loretas Skaburskas iesniegums, kurā viņa lūdz CVK neizsludināt 11.Saeimas vēlēšanu rezultātus un veikt atkārtotu visu Kurzemes vēlēšanu apgabalā par ZRP nodoto balsu pārskaitīšanu, informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Šo iesniegumu CVK izskatīs tuvākajā sēdē.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars pagaidām atturas komentēt, vai CVK varētu atzīt Skaburskas prasību par pamatotu. CVK lēmums šajā jautājumā varētu būt zināms rīt, 29.septembrī.

Kā jau ziņots, balsu samērs starp diviem ZRP deputātu kandidātiem Kurzemes vēlēšanu apgabalā Loretu Skabursku un Edmundu Demiteru mainījās pēc tam, kad vienā no Saldus novada vēlēšanu iecirkņiem tika veikta vēlēšanu zīmju pārskaitīšana.

Balsu pārskaitīšanu šajā vēlēšanu iecirknī uzdeva veikt Saldus novada vēlēšanu komisija pēc tam, kad bija saņēmusi informāciju, ka vēlēšanu iecirkņa komisija pie kandidātu svītrojumiem kļūdaini pieskaitījusi atzīmes "mīnus" rombiņos, lai gan Saeimas vēlēšanu likums un CVK instrukcija par balsu skaitīšanu Saeimas vēlēšanās paredz, ka par svītrojumiem uzskatāmas tikai tās atzīmes, kur kandidāta vārds vai uzvārds ir ticis svītrots.

Tā kā atkārtotajā balsu skaitīšanā šī iecirkņa vēlēšanu zīmes tika skaitītas elektroniski, izmantojot zīmju skenēšanu, tad CVK bija iespējams pārbaudīt to, vai vēlēšanu iecirkņa komisija visas atzīmes ir pieskaitījusi korekti, ievērojot spēkā esošos balsu skaitīšanas nosacījumus. Šāda pārbaude CVK tika veikta 23.septembrī, piedaloties arī deputātu kandidātei Skaburskai, un pārbaudē tika gūta pārliecība, ka visas atzīmes ir saskaitītas atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Skaburskai saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem ir vienāds balsu skaits ar ZRP kandidātu Kurzemes vēlēšanu apgabalā Edmundu Demiteru. Abi kandidāti saņēmuši vienādu punktu skaitu - 32 874. Demiteram ir 2834 "plusi" un 709 svītrojumi, bet 8320 vēlēšanu zīmēs par viņu nav izdarītas nekādas atzīmes. Skaburska saņēmusi 2819 "plusus" un 694 svītrojumus, bet 8350 vēlēšanu zīmēs par viņu nav izdarītas nekādas atzīmes.

Atbilstoši šiem rezultātiem Saeimā varētu būt ievēlēts Demiters, savukārt Skaburska ir palikusi nākamā "aiz svītras". Saeimas vēlēšanu likuma 39.pants nosaka, "ja par diviem vai vairākiem viena kandidātu saraksta kandidātiem nodots vienāds balsu skaits, viņi savstarpēji sarindojami kandidātu saraksta iesniedzēju paredzētajā secībā". Tā kā Demiters ZRP Kurzemes vēlēšanu apgabala sarakstā tika pieteikts ar 3.numuru, savukārt Skaburska - ar 16.numuru, tad par ievēlētu šādā situācijā būtu jāuzskata Demiters.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!