Foto: LETA

Vairāki Saeimas deputāti uzskata, ka būtu nepieciešamas izmaiņas ārkārtas situācijas izsludināšanā, jo pašreizējais mehānisms neesot pietiekami operatīvs.

Debatēs par lēmumu paplašināt teritoriju, kur izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar Āfrikas cūku mēri, parlamentārietis Jānis Klaužs (ZZS) uzsvēra, ka pašreizējais mehānisms ir "smagnējs un pat nožēlojams", jo ārkārtas situācijā ir nepieciešams ātri, operatīvi rīkoties.

Politiķis atgādināja, ka savulaik pašvaldībām bija dota iespēja izsludināt ārkārtas situāciju, bet tagad šādu tiesību pašvaldībām neesot. "Ja ir plūdi vai ugunsgrēks, tad pa to laiku viss jau sen ir beidzies, kamēr šis process ir nonācis līdz augsti godājamai Saeimai," pauda Klaužs. Viņš arī uzskata, ka 12.Saeimai būtu jāatrisina šis jautājums.

Arī deputāte Līvija Plavinska (V) piekrita - ir nepareizi, ka šādi lēmumi tiek pieņemti Saeimā, nevis uz vietas, jo tur tas notiktu krietni operatīvāk un labāk. Līdzīgu viedokli pauda arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Kā ziņots, Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē apstiprināja valdības lēmumu paplašināt teritoriju, kur izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar Āfrikas cūku mēri.

Valdība šonedēļ nolēma, ka Āfrikas cūku mēra ārkārtas situācijas zonā iekļaujama visa pierobeža ar Krieviju un Igauniju. Valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas ierosinājumu izsludināt ārkārtas situāciju Valkas novadā un tam piegulošo novadu teritorijās.

Ārkārtas situācija izsludināta Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.

Iepriekš ārkārtas situācija jau bija noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!