Foto: F64
Saeimā nonāks kolektīvais iesniegums uz pusi samazināt parlamentāriešu skaitu, par ko savākti 10 tūkstoši parakstu; Saeimas partijas ir kritiskas par šādu ideju, liecina aģentūras BNS veiktā politiķu aptauja.

ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis vērsa uzmanību, ka šādas iniciatīvas ieviešana radītu situāciju, kad katram deputātam būtu viens amats [komisijas priekšsēdētājs, vietnieks, sekretārs], jo pamata darbs notiek komisiju ietvaros un komisiju skaitu samazināt nevar.

"Lai komisija būtu darbspējīga, komisijā jābūt vismaz 10 deputātiem, mēs šobrīd redzam, cik sarežģīti strādāt ir jaunizveidotajai parlamentārās izmeklēšanas komisijai, kurā ir tikai seši deputāti," sacīja Brigmanis. Šāds deputātu skaits nenodrošinātu kvalitatīvu Saeimas darbu. Tāpat politiķis uzsvēra, ka viņš šādu iniciatīvu neatbalstītu un norādīja arī, ka viņa frakcija to neatbalstītu.

"Vienotības" frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Edvards Smiltēns komentēja, ka nevis deputātu skaits nosaka darba kvalitāti, bet gan paša deputāta iniciatīva un vēlme strādāt un strādāt pilnvērtīgi. "Tas ir jautājums par to, cik aktīvi sabiedrība seko līdzi tam, ko politiķi dara. Mani, piemēram, ik pa laikam aicina atsevišķas iedzīvotāju grupas un uzdod jautājumu, kāds viņiem ir labums no tā, ka es esmu ievēlēts Saeimā," stāstīja Smiltēns.

Runājot par finansiālo ieguvumu no šīs iniciatīvas, Smiltēns norādīja, ka šis ieguvums būtu niecīgs.

"Visizdevīgākais variants būtu tad, ja mēs maksātu 6000 eiro atalgojumu premjeram un visus pārējos atlaistu. Premjers kļūtu par Valsts prezidentu, kā jau tas ir bijis Latvijas vēsturē un viens pats pieņemtu visus lēmumus. Tad izmaksas samazinātos līdz minimumam. Tas tā, protams, jokam," ironizēja Smiltēns.

Ņemot vērā to jautājumu skaitu, kas Saeimai ir jārisina, 100 deputātu skaits ir atbilstošs, uzskata "Vienotības" pārstāvis.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norādīja, ka pagaidām viņa pārstāvētā frakcija par šo jautājumu nav runājusi, bet to iekļaus nākamās frakcijas sēdes darba kārtībā un pārrunās. Tomēr Bērziņš uzsvēra, ka šī iniciatīva jāskata no divām pusēm, jo arī brīdī, kad Satversme tika pieņemta, iedzīvotāju skaits bija līdzīgs šā brīža iedzīvotāju skaitam, tāpēc arguments par to, ka deputātu skaits jāsamazina tikai tādēļ, ka Latvijā ir samazinājies iedzīvotāju skaits, nav aktuāls.

"Saskaņas" pārstāvis Valērijs Agešins teica, ka viņš šo jautājumu vēlētos skatīt kompleksi – par visu valsts institūciju, arī ministriju un pašvaldību deputātu skaita samazināšanu, nevis tikai atrauti par Saeimas deputātiem. Atsevišķas ministrijas esot iespējams apvienot. Agešins gan norādīja, ka tas ir viņa subjektīvais viedoklis, nevis frakcijas, jo pagaidām vēl frakcijā par šo jautājumu nav ticis runāts.

Jau ziņots, ka kolektīvais iesniegums tiek nodots Saeimas Mandātu ētikas un iesniegumu komisijā, kas pēc visu pušu uzklausīšanas sagatavo lēmumprojektu, par ko notiks balsojums Saeimas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!