Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija 1.aprīlī lems par lietas ierosinašanu pret deputātu Jāni Ādamsonu ("Saskaņa") saistībā ar viņa izteikumiem Krievijas medijos par NATO karavīru klātbūtni Latvijā, trešdien pēc komisijas sēdes teica tās vadītājs Vitālijs Orlovs ("Saskaņa").

Iesniegumu komisijā par Ādamsona izteikumiem iesniegusi Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcija.

NA Saeimas frakcijas vadītājs Gaidis Bērziņš iesniegumā norāda, ka 17.martā Latvijas medijos plaši izskanējusi informācija par deputāta Ādamsona sniegtajām intervijām Krievijas medijiem, kurās tiek pausts Ādamsona, kā oficiālās Latvijas valsts amatpersonas, klaji negatīvs viedoklis attiecībā uz Latvijas nacionālās drošības stiprināšanas centieniem, nomelnojot Latvijas sabiedrotos (ASV, Lielbritāniju, NATO), kā arī paužot nepatiesu informāciju attiecībā uz Krimas aneksiju un situāciju Ukrainā, tādejādi atbalstot Krievijas noziedzīgās darbības.

NA uzskata, ka Ādamsons publiski paužot šādu nostāju ir pārkāpis vairākus gan Satversmes, gan Saeimas Kārtības ruļļa un ētikas kodeksa pantus.

Iesniegumā norādīts, ka Ādamsons ir pārkāpis svinīgo solījumu, kurā Ādamsons, uzņemoties deputāta pienākumus, ir solījis stiprināt Latvijas suverenitāti un aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti.

TV3 ziņas iepriekš vēstīja, ka Ādamsons Krievijas medijos kritizējis NATO karavīru klātbūtni Latvijā un valdību.

"Rietumos pateica - laiks sākt riet, un mūsu politiķi kā tādi vaukšķi arī sāka riet un apvainot Krieviju visos nāves grēkos," sacīja deputāts Ādamsons, komentējot Latvijas politisko kursu.

"Ja viņi [NATO karavīri] pastrādā kādu noziegumu, nodara kaitējumu Latvijas pilsoņu īpašumiem, viņi ne par ko neatbild. Kam viņi ir pakļauti? Mūsu aizsardzības ministram vai tomēr pilda savu bruņoto spēku vadības pavēles," norādīja deputāts.

Ādamsons TV3 ziņām teica, ka viņa viedoklis esot pragmatisks un viņš no saviem vārdiem neatsakās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!