Foto: DELFI

Vairāki deputāti rosina uzdot Saeimas Pilsonības, migrācijas un saliedētības komisijai uzraudzīt LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas darbību.

Vairāki "Vienotības" Saeimas frakcijas deputāti, kā arī Latvijas Reģionu apvienības (LRA) līdere Nellija Kleinberga rosināja, ka komisijai būtu regulāri jākontrolē paveiktais, bet nākamgad maijā jāiesniedz parlamentā ziņojums par darba rezultātiem. Paredzēts, ka Saeima par šādu uzdevumu parlamenta komisijai lems nākamnedēļ.

Viena no iniciatīvas autorēm Lolita Čigāne (V/Par!) skaidroja, ka ir jānosaka atbildīgais par izpētes komisijas darbu, lai izpēte notiktu un uzdevums tiktu izpildīts.

Deputāti šodien lēma par vienu citu ierosinājumu saistībā ar VDK zinātniskās izpētes komisiju - Saeima noraidīja partijas "No sirds Latvijai" (NSL) un LRA deputātu pieprasījumu Ministra prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) sniegt informāciju par VDK zinātniskās izpētes komisijas darbības rezultātiem.

Opozīcijā esošo politisko spēku pārstāvji norāda, ka jau kopš neatkarības atjaunošanas jautājums par bijušās VDK aģentu vārdu publiskošanu ir raisījis plašas diskusijas. Lai rastu pamatotu un skaidru risinājumu, tika izveidota komisija VDK dokumentu zinātniskai, tai skaitā vēsturiskai un juridiskai izpētei.

Jau ziņots, ka VDK zinātniskās izpētes komisija ir nolēmusi vērsties pie Valsts prezidenta, lūdzot atcelt īpašo VDK likumu un nodot "čekas maisus" atklātībai. Komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris komisijas vārdā lūdz Vējoni rosināt atcelt pirms 23 gadiem pieņemto īpašo VDK likumu, kas paredz īpašu procesu tiesā, un nodot SAB esošo okupētājvaras totalitārā režīma specdienesta dokumentāciju arhīvam, kur tam varētu piekļūt ikviens.

Komisija lūdz, paturot citu likumu speciālajās tiesību normās jau esošos ierobežojumus, atzīt par spēku zaudējušu likumu "Par bijušās VDK dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!