Foto: Saeimas administrācija
Spriežot par jauno Priekšvēlēšanu aģitācijas likumprojektu, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti otrdien pēc ilgām diskusijām pagaidām vēl nevienojās, kā vajadzētu likumā noteikt administratīvo resursu izmantošanas ierobežošanu priekšvēlēšanu aģitācijā.

Deputāte Lolita Čigāne (V) uzsvēra, ka patlaban šāda problēma eksistē, piemēram, pašvaldības darbinieku iesaistīšana aģitācija vai arī aģitācija pašvaldību avīzēs. Tāpat patlaban esot grūti nodalīt, kur beidzas amatpersonu pienākumu pildīšana un sākas aģitācija, kas citiem šādā veidā nav pieejama, tāpēc būtu nepieciešams noteikt kādus kritērijus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieks Alvis Vilks atzina, ka esot grūti novērtēt gan objektīvi, gan subjektīvi, kad amatpersonas no darba pienākumu pildīšanas pāriet uz aģitāciju.

Vilks norādīja, ka viņš atbalstītu šāda administratīvo resursu izmantošanas regulējuma nepieciešamību. "Šeit būtu diskutējamas lietas, bet pamatā tiktu dots priekšstats par administratīvajiem resursiem," pauda KNAB pārstāvis, gan atzīstot, ka arī sīki izstrādāts regulējums vienmēr būs apejams.

Komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) norādīja, ka šādu likuma normu ievērošanu kontrolētu KNAB, tāpēc tam vajadzētu noformulēt, ko īsti var izkontrolēt un ko nevar. "Jo ielikt likumā normu, kuru nevar kontrolēt un par kuras pārkāpšanu nevar sodīt, būtu absurds," uzsvēra Dolgopolovs.

Deputāti vienojās, ka šīs normas vērtēs komisijas izveidotā darba grupa, kas vērtē dažādus priekšlikumus jaunajam likumprojektam.

Komisija šodien vienojās, ka nepieciešams vienkāršot likumprojekta pantu, kas nosaka valsts nodrošinātā bezmaksas raidlaika piešķiršanas kārtību, kā arī normas, kas nosaka aģitācijas materiālu izvietošanu publiskās vietās.

Kā ziņots, darba grupa arī vērtē "Vienotības" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvju iesniegto priekšlikumu, ka priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu un reklāmu izvietošanu par maksu radio un televīzijā vajadzētu aizliegt.

Lai topošie tautas kalpi varētu vēlētājus pirms vēlēšanām iepazīstināt ar savu piedāvājumu, "Vienotība" rosina piešķirt tiesības viena nosaukuma deputātu kandidātu sarakstā esošajiem kandidātiem priekšvēlēšanu aģitācijai Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā izmantot bez maksas ne vairāk kā 40 minūtes.

Kā ziņots, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija sākusi skatīt jaunizveidoto priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, kurā apvienotas patlaban spēkā esošo divu likumu normas.

Dolgopolovs iepriekš pieļāva, ka komisija jauno likumprojektu izskatīšanai Saeimā varētu sagatavot mēneša laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!