Foto: LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien atkārtoti aktualizēja jautājumu par dzimumšūnu donoru reģistru, bet priekšlikumus attiecībā uz aizliegumu ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm pagaidām nepabeidza vērtēt.

Deputāti kritizēja par to, ka jautājums par reģistru vēl nav atrisināts, norādot, ka pievērsīs tam Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) uzmanību. Savukārt Veselības ministrijas pārstāvji skaidroja, ka šādu reģistru varētu izveidot, izmantojot e-veselības iespējas. Tikmēr deputāti pauda kritiku, ka tas joprojām nav izdarīts.

Savukārt priekšlikumus par aizliegumu ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm deputāti plāno izskatīt pēc divām nedēļām.

Saeimā iepriekš ticis atbalstīts bijušā veselības ministra Gunta Belēviča priekšlikums, kas paredz aizliegt olšūnas ziedot nedzemdējušām sievietēm. Savukārt veselības ministre Anda Čakša, līdzšinējā Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka (V) un Saeimas deputāts Edvards Smiltēns iesnieguši priekšlikumus, kas rosina atteikties no šāda aizlieguma. Deputātiem vēl būs jālemj par šiem ierosinājumiem.

Kā ziņots, Saeima pērn vairākas reizes izslēdza šo likumprojektu no sēdes darba kārtības, kā arī lēma pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

Par ierosinājumu liegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas bija iebildumi, tostarp pērn 16. jūnijā pret ierobežojumiem nedzemdējušām sievietēm veikt olšūnu ziedošanu pie Saeimas protestēja nedaudz vairāk par 100 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!