Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti otrdien, diskutējot par elektroniskajām cigaretēm jeb e-cigaretēm, uzdeva Veselības ministrijai izstrādāt tiesisko regulējumu e-cigarešu izplatīšanai, jo deputātiem radās šaubas par šī produkta nekaitīgumu. Turklāt tā izplatīšanu šobrīd normatīvie akti īpaši nereglamentē, informēja Saeimas Preses dienests.

E-cigarešu izplatītāju sniegtā informācija pauž, ka Elektroniskā cigarete rada tvaikam līdzīgus dūmus. Ievelkot elpu caur elektronisko cigareti gaiss iziet cauri šaurām sprauslām, kuru malās no gaisa neliela spiediena rodas mitrums, šis mitrums tiek karsēts un rezultātā rodas dūmu efekts. Elektroniskā cigaretē nav degšanas procesa, kuras rezultātā neizdalās kaitīgas vielas - gāzes. Elektriskā cigarete nesatur tabaku, teikts produkta aprakstā internetā.

Savukārt apakškomisijas priekšsēdētājs Valdis Ģīlis sēdē norādījis, ka tāpat kā parastās cigaretes, arī elektroniskās cigaretes satur nikotīnu, kas ir spēcīga atkarību izraisoša viela. Lai nemaldinātu sabiedrību par e-cigarešu lietošanas nekaitīgumu, jau tuvākajā laikā jānosaka šo cigarešu izplatīšanas kārtība un lietošanas ierobežojumi.

Apakškomisijas sekretārs Jānis Strazdiņš uzsvēra: "Nav nekādas garantijas tam, ka gaisā izelpotais tvaiks nesatur nikotīnu, un ar e-cigarešu ieviešanu atkarība no nikotīna tiek ne tikai uzturēta, bet arī paplašināta un reklamēta."

Patlaban reklāmas ierobežojumi uz e-cigareti neattiecas, jo likuma izpratnē tas nav tabakas izstrādājums.

Uz maldinošu reklāmu apakškomisijas sēdē norādīja arī tabakas industrijas pārstāvji. Viņi uzsvēra, ka nav zinātniski pierādīts, ka produkts palīdz atmest smēķēšanu un nenodara nekādu kaitējumu apkārtējiem cilvēkiem. Savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Sarmīte Kapeika deputātus informēja, ka atsevišķi e-cigarešu izplatītāji jau ir sodīti pat negodīgu un maldinošu reklāmu. Jau šobrīd likums "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" aizliedz ražot priekšmetus tabakas izstrādājumu formā, kas var piesaistīt nepilngadīgo uzmanību.

Elektronisko cigarešu izplatītāju pārstāvis Konstantīns Serjapins atzina, ka, lai ievestu šādas cigaretes Latvijā, īpaša atļauja nav nepieciešama, tikai sertifikāts, kas apliecina ierīces atbilstību Eiropas Savienības standartiem.

Patlaban jaunajām cigaretēm arī netiek piemērots akcīzes nodoklis. Ja atbildīgā ministrija atzītu e-cigaretes par kaitīgām, līdzīgi kā tabakai, arī šim produktam varētu piemērot akcīzes nodokli, informēja Finanšu ministrijas pārstāve Gunta Pužule.

Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Žanete Vasaraudze deputātiem apliecināja, ka šī jautājuma risināšanai jau tuvākā laikā tiks sasaukta darba grupa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!