Foto: RIA Novosti/Scanpix

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, mēģinot rast risinājumu, kā īstenot iepriekš atbalstīto deputāta Igora Pimenova (SC) ierosinājumu aizliegt alkoholisko dzērienu tirgošanu izglītības iestāžu tuvumā, sapinusies pretrunās, kas apdraud visu Alkoholisko dzērienu likuma grozījumu pieņemšanu.

Trešdien komisija atbalstīja Pimenova priekšlikumu aizliegt alkoholisko dzērienu tirdzniecību vietās, kuras atrodas tuvāk par 50 metriem no izglītības iestādēm

Likuma grozījumu sagatavošanai izveidotās darba grupas vadītājs Arvils Ašeradens ( V) centās pierunāt Pimenovu šo priekšlikumu atsaukt, taču deputāts uzstāja, ka nav nekādas jēgas aizliegt alkoholisko dzērienu tirdzniecību skolās, ja tas var notikt tiešā skolu tuvumā, tas ir, tuvāk par 50 metriem no izglītības iestāžu ieejas.

Pats deputāts skaidroja, ka aizliegt gribējis tikai jaunu alkohola tirdzniecības vietu atvēršanu skolu tuvumā.

Tomēr, ņemot vērā, ka atbildīgā komisija pat pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem nespēja vienoties par likumprojekta papildināšanu ar pārejas noteikumiem, gadījumā, ja Pimenova priekšlikums gūs arī Saeimas vairākuma atbalstu, jau šovasar var nākties slēgt visas tirdzniecības vietas, kurās tiek tirgoti alkoholiskie dzērieni un kas atrodas tuvāk par pussimts metriem no izglītības iestāžu ieejām.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainārs Latkovskis domā, ka komisijai tā arī nav izdevies atrast juridiski korektu risinājumu, kā nodrošināt alkohola tirdzniecības ierobežošanu skolu tuvumā.

Viņš prognozē, ka, ja likumā arī plenārsēdē tiks sabalsotas pretrunīgas normas, Valsts prezidents šos grozījumus, visticamāk, nosūtīs ottreizējai caurlūkošanai Saeimā. Tādēļ Latkovskis jau komisijas sēdē brīdināja savus kolēģus, ka gadījumā, ja kāda no alkohola ražotājus vai tirgotājus pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām lūgs likumu neizsludināt, viņam būs grūti pamatot juridiski nekorektu normu iebalsošanu vairāk nekā gadu tapušajā likumā.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas vadītājs Noris Krūzītis pēc komisijas sēdes portālam "Delfi" atzina, ka pārtikas tirgotāji, visticamāk, tiešām varētu vērsties pie prezidenta ar lūgumu neizsludināt likumu, ja Saeimas vairākums atbalstīs Pimenova priekšlikumu.

To, ka šis priekšlikums uzskatāms par deklaratīvu un var apdraudēt arī pārējo Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumu spēkā stāšanos, deputātiem uzsvēra arī Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!