Foto: DELFI
Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija šodien uzdeva Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), Latvijas Pašvaldību savienībai (LPS), Valsts kontrolei (VK), kā arī Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijai mierīgā gaisotnē izrunāt problēmas atkritumu apsaimniekošanas nozarē.

Saeimas deputāti trešdien uzklausīja VK secinājumus par revīziju atkritumu apsaimniekošanas nozarē pašvaldībās. Kamēr deputāti un VARAM atzinīgi izteicās par atklātākām problēmām, no LPS puses izsaknēja iebildumi.

LPS pārstāve Sniedze Sproģe pārmeta VK tendenciozu paziņojumu izplatīšanu, apgalvojot, ka notiek manipulēšana ar atkritumu apsaimniekošanas tarifiem. "Ir jāredz sistēma kopumā, un ar skaļiem paziņojumiem jānāk, ja ir ko paziņot," teica Sproģe. Komisijas vadītājam Andrim Bērziņam (ZZS) vairākas reizes pat nācās ierobežot LPS pārstāves runāšanas laiku.

Aizstāvoties pret pārmetumiem, VK padomes locekle Marita Salgrāve skaidroja, ka tarifu mainīšanu par labu atkritumu apsaimniekotāja interesēm citādāk nevarot dēvēt. Arī deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka manipulēšanu varot saukt arī citos vārdos, piemēram, par "piefrizēšanu", tomēr, viņaprāt, lietas esot jāsauc īstajos vārdos un šāda rīcība esot manipulācija. Viņš pauda cerību, ka LPS ņems vērā VK revīzijā konstatēto un VARAM nokontrolēs, ka pašvaldības ņem vērā ieteikumus situācijas uzlabošanai.

Pēc viedokļu uzklausīšanas komisijas vadītājs rosināja LPS, VARAM, VK un nozares asociāciju satikties un mierīgā atmosfērā jautājumu izrunāt. Savukārt komisija pie šī jautājuma varētu atgriezties rudenī.

Jau ziņots, ka VK apjomīgā revīzijā secinājusi, ka 44 pašvaldību iedzīvotāji divu ar pusi gadu laikā par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu saņemšanu ir pārmaksājuši kopumā 3 647 341 eiro. Šāda pārmaksa esot veidojusies, jo atkritumu apsaimniekotāji piemērojuši faktiskajai situācijai neatbilstošu maksas aprēķina metodiku un nepamatoti iekasējuši dabas resursu nodokli par atkritumu poligonam nenodotu atkritumu glabāšanu.

Par nepareizas metodikas izmantošanu tilpuma pārrēķināšanā 25 pašvaldībās pārmaksa bijusi 2 076 380 eiro apmērā, bet par piemērotu dabas resursa nodokli, neņemot vērā šķiroto atkritumu apjomu, - 1 570 961 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!