Foto: Saeimas administrācija

Lai gan parlamenta atbildīgā komisija noraidīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikumu par tiesību piešķiršanu parlamentam lemt par bēgļu uzņemšanu, Saeimas deputāti ceturtdienas sēdē varētu konceptuāli atbalstīt šo rosinājumu. Tas gan cita starpā var būt atkarīgs arī no Latvijas Reģionu apvienības (LRA) izšķiršanās palikt pie pašreizējās provizoriskās pozīcijas nepiedalīties balsojumā.

"Vienotības" frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Kārlis Šadurskis pauda, ka partijas deputāti neatbalstīs šos grozījumus un plāno balsot pret, jo likumprojektu atbildīgā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir noraidījusi vājās juridiskās kvalitātes dēļ. Šadurskis atbalsta spēkā esošo sistēmu, kad Latvijas pozīciju Eiropas Savienības jautājumos apstiprina valdība un Saeimas Eiropas lietu komisija, savukārt diskusija par parlamenta lomas stiprināšanu ir iespējama, ja tiktu piedāvāti kvalitatīvi likuma grozījumi.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka norādīja, ka šajā jautājumā politiskajam spēkam būs brīvais balsojums. Viņš skaidroja, ka likumprojekta formulējums nav precīzi izstrādāts un nav pārliecības, ka izskatīšanas laikā komisijās tas tiks uzlabots. Pašlaik piedāvātās izmaiņas varētu paredzēt, ka Saeimai būs jālemj arī par to, ar kādas ietilpības autobusiem bēgļi tiks nogādāti Latvijā un citām tehniskām lietās, kas būtu nelietderīga deputātu laika izmantošana, pauda politiķis.

Partija "Saskaņa" plāno balsot par grozījumiem, apliecināja "Saskaņas" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins. "Mēs ļoti labi apzināmies, ka nacionālā apvienība, tēlojot cīņu pret bēgļiem, iesniegusi šos grozījumus ar ieceri, ka tie tiks ar balsu vairākumu noraidīti," norādīja "Saskaņas" pārstāvis, akcentējot, ka nepalīdzēšot VL-TB/LNNK šīs ieceres īstenošanā, tāpēc politiskais spēks balsos par.

LRA pieļauj iespēju nepiedalīties balsojumā par rosinātajām izmaiņām, jo nacionālā apvienība neesot skaidri nodefinējusi, ko vēlas deleģēt Saeimai un ko Ministru kabinetam, norādīja LRA līderis Mārtiņš Bondars. Līdz ar to politiķis uzskata, ka VL-TB/LNNK nolūks ir tikai parunāt par bēgļu jautājumu.

Savukārt partija "No sirds Latvijai" (NSL) rīkosies tāpat kā balsojumā par šī jautājuma nodošanu vērtēšanai komisijās - balsos par grozījumu atbalstīšanu konceptuāli pirmajā lasījumā, pauda NSL līdere Inguna Sudraba.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK grozījumos Patvēruma likumā rosina noteikt, ka Saeima pieņem lēmumus visos jautājumos, kas attiecas uz bēgļu un patvēruma meklētāju pārvietošanu uz Latviju no citām dalībvalstīm vai no trešajām valstīm, kā arī jautājumos, kas ar tiem tieši vai netieši saistīti.

Likumprojektā arī bija paredzēts noteikt, ka Ministru kabinets ir tiesīgs pieņemt lēmumus par šiem jautājumiem tikai tajā apjomā, kādā to ir deleģējusi Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!