No šā gada 1.novembra tiks mainīta deputātu algu aprēķināšanas sistēma, piesaistot deputātu algu vidējai darba algai valstī. Paredzams, ka pēc jaunās sistēmas ierindas deputātu alga palielināsies par gandrīz 80 latiem un turpmāk būs 451 lats.
Tā pirmdien nolēma Saeimas prezidijs. Paredzams, ka papildu līdzekļi algu palielināšanai no valsts budžeta nebūs nepieciešami.

Algas deputātiem turpmāk iecerēts aprēķināt, vidējai algai valstī piemērojot noteiktus koificientus atkarībā no ieņemamā amata. Tāpat tiks rēķinātas arī piemaksas par komiteju apmeklējumu, taču paredzams, ka piemaksas un algas par ieņemamo amatu jūtami nepalielināsies.

Saeimas priekšēdētājam līdzšinējā amatalga, kas tiek maksāta papildu deputāta algai, 283 latu vietā būs 282 lati. Saeimas priekšsēdētāja biedram un Saeimas sekretāram amatalga 242 latu vietā samazināsies līdz 240 latiem.

Saeimas sekretāra biedram 223 latu vietā būs 226 lati.

Frakcijas priekšsēdētāja piemaksa un komisijas vadītāja piemaksa paliek 70 latu apjomā.

Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume pēc pieņemtā lēmuma norādīja, ka, pēc jaunās sistēmas, deputātu atalgojuma apjomi būtiski nemainīsies. Viņš uzsvēra, ka jau šogad jauno sistēmu var ieviest tādēļ, ka ir radusies darba algu fonda rezerve un papildu līdzekļi šā gada budžetā netiks prasīti. Tāpat netiks mainīts nākamā gada budžeta pieprasījums.

Saskaņā ar jauno sistēmu deputāts lielāku finansējumu saņems arī par komisiju apmeklēšanu, taču komisiju skaits, par ko tiks piešķirta nauda, tiks limitēts.

Par komisijas sēdes apmeklējumu deputāts no novembra saņems astoņus latus pašreizējo sešu latu vietā, bet par apakškomisijas sēdi četrus latus pašreizējo triju latu vietā. Gada sākumā deputāti par komisijas un apakškomisijas sēdēm saņēma arī attiecīgi četrus un astoņus latus, tomēr prezidijam nācās samazināt piemaksas apjomu, jo notika ļoti daudz komisiju sēžu.

Pirmdien akceptētais lēmums noteic, ka jaunās piemaksas par komisijām deputāti saņems, rēķinot, ka mēnesī deputāts 14 reizes apmeklēs komisiju sēdes un četras reizes apakškomisiju sēdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!