Foto: AFI
Vairāki opozīcijas deputāti aicināja Saeimas Nacionālo drošības komisiju atcelt no amata tās vadītāja vietnieku Kārli Seržantu (ZZS) saistībā ar viņa izteikumiem par ebrejiem.

Saistībā ar Seržanta izteikumiem intervijā Latvijas Radio deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) vērsies arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, aicinot izvērtēt to atbilstību deputātu ētikas normām.

Nacionālās drošības komisijas vadītāja Solvita Āboltiņa (V) žurnālistus informēja, ka trīs deputāti - Bondars, Ringolds Balodis (NSL) un Valērijs Agešins (S) - rosināja sasaukt ārkārtas komisijas sēdi, lai izskatītu jautājumu par Seržanta atcelšanu no komisijas priekšsēdētāja biedra amata.

Divas reizes balsojot, Seržants amatu saglabāja. Par viņa atcelšanu balsoja Bondars un Balodis, Seržans bija pret, Āboltiņa balsojumā atturējās. Savukārt Agešins neieradās uz sēdi, bet Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) ir komandējumā.

Savukārt Seržants atzīst savu kļūdu un atvainojas par izteikumiem. "Es, protams, atzīstu savu kļūdu. Tieši ejot uz šo interviju, es izlasīju dažas intervijas un rakstus. Es biju diezgan iekarsis un uzvilcies, jo tas, ko tur viens otrs saka par Latvijas valsti, ir prātam netverami, līdz ar to es izteicos pārāk skarbi," skaidroja Seržants.

Viņš savu izteicienu negribētu vērtēt kā antisemītisku. "Personificēt cilvēkus ar viņu tautību nebija pareizi, un es, protams, esmu gatavs atvainoties gan Latvijas ebrejiem, gan visiem pasaules ebrejiem. Pret cilvēkiem, kas ir atklāti Latvijas ienaidnieki, es savu attieksmi nemainīšu, bet nepersonificēšu to ar tautību," klāstīja Seržants.

Kā ziņots, pēc Bondara domām, 10. marta Latvijas radio 4 intervijas laikā Seržants paudis "rasistisku nostāju attiecībā uz ebreju tautības cilvēkiem".

"Sākot sarunu ar žurnālistu par Latvijas valsts drošības likumiem, Seržants intervijas laikā norādīja, ka "cilvēki, kuri strādāja, lai grautu Latvijas valsti, bija galvenokārt ļoti gudras tautības cilvēki, advokāti". Jautāts, vai viņš ar to domā krievus, Seržants atbildēja: "Nē, es domāju ebreju tautības." Pēc tam viņš atkārtoti norādīja uz šo ebreju tautības juridisko ekspertu īpašo prasmi darboties uz likuma robežas," teikts Bondara iesniegumā Ētikas komisijai.

Bondars uzskata, ka Seržants ir pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa 7.punktu, kurā minēts, ka deputāts publiskajos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus. Tāpat deputātam jābalstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!