Foto: LETA

No marta galvaspilsētā plānots izveidot divas jaunas Rīgas domes struktūrvienības - Patvēruma meklētāju uzņemšanas koordinācijas centru un Datu aizsardzības un informācijas tehnoloģiju (IT) drošības centru, paredz trešdien domes Finanšu un administrācijas komitejā atbalstītie grozījumi Rīgas pašvaldības nolikumā.

Kā skaidro pašvaldība, Patvēruma meklētāju koordinācijas centra izveide esot nepieciešama, jo Ministru kabinets pērn decembrī apstiprināja Rīcības plānu personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā, kurā norādīti arī pašvaldībām veicamie uzdevumi, piemēram, sociālās palīdzības sniegšana, izglītības jautājumu risināšana, dzīvokļa jautājumu risināšana un integrācija. Lai šos uzdevumus veiktu, Rīgā tiks veidota minētā struktūrvienība, kas nodarbosies ar jautājumu, kas skar patvēruma meklētāju uzņemšanu Rīgā, koordināciju.

Savukārt Datu aizsardzības un IT drošības centrs pašvaldībā tiks izveidots, lai nodrošinātu Fizisko personu datu aizsardzības likuma, Informācijas tehnoloģiju drošības likuma un citu tiesību aktu personas datu aizsardzības un informācijas tehnoloģiju drošības jomā koordinētu ieviešanu un regulāru pārraudzību.

Pašvaldībā skaidro, ka gan Fizisko personu datu aizsardzības likums, gan Informācijas tehnoloģiju drošības likums paredz nepieciešamību izveidot koordinētu pārvaldību un uzraudzību par šo likumu prasību ieviešanu. It īpaši nozīmīgi tas esot, ja tiek apstrādāta liela apjoma informācija un personas dati, kā tas ir Rīgas pilsētas pašvaldības gadījumā. Tāpat pašvaldība ņem vērā, ka tuvākajos mēnešos tiks apstiprināts Eiropas Savienības (ES) Datu aizsardzības jaunais regulējums un būšot nepieciešams savlaicīgi un koordinēti nodrošināt šīs regulas ieviešanu.

Abu jauno Rīgas pilsētas pašvaldības īpaša statusa institūciju izveidošanai 2016. gadā 10 mēnešiem, no marta līdz decembrim ieskaitot, būs nepieciešami 106 022 eiro. Summā ietilpst atalgojums Datu aizsardzības un IT drošības centra darbiniekiem, kas būs četri, un atalgojums Patvēruma meklētāju uzņemšanas koordinācijas centra vadītājam, kā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Bez vadītāja Patvēruma meklētāju koordinācijas centrā strādās divi darbinieki.

Jau iepriekš, pieņemot pašvaldības šā gada budžetu, Patvēruma meklētāju uzņemšanas koordinācijas centra darbībai atvēlēti 39 865 eiro, šajā summā iekļaujot atalgojumu minētajiem diviem darbiniekiem.

Šie grozījumi pašvaldības nolikumā vēl būs jāapstiprina deputātiem Rīgas domes sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!