Foto: F64
Pat 31 gadu pēc Černobiļas kodolkatastrofas vairākās Eiropas valstīs konstatēts, ka mežos mīt radioaktīvas mežacūkas, taču Latvijas atbildīgie dienesti par pašmāju savvaļas zvēru radioaktivitāti nesatraucas, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Radioaktīvas cūkas konstatētas Čehijā – aptuveni puse no valsts dienvidrietumu Šumavas rajonā mītošajām mežacūkām ir radioaktīvas, un to gaļu nav ieteicams ēst, atsaucoties uz Čehijas veterināro dienestu, vēsta raidījums. Radioaktīvo cēziju cūkas uzņem no sēnēm, kas radiāciju uzsūc no augsnes.

Šobrīd inspektori pārbauda ikvienu medījumu Čehijā, kuram lemts nonākt tirgū vai veikalā.

Tāpat radioaktīvas cūkas sastopamas Vācijas un Austrijas mežos.

Tikmēr Latvijas atbildīgie dienesti nespēj raksturot mežacūku radioaktivitāti, jo valsts monitoringa plāns neprasa šādas informācijas iegūšanu, norāda raidījums.

Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Maruta Bukleviča stāsta, ka radiāciju savvaļas dzīvniekos Latvijā nemēra. Bukleviča pieļauj, ka, iespējams, to vajadzētu izdarīt, bet tas prasa finansējumu, un Latvijā kopumā ir zema fona radiācija.

Eiropas Komisijas dati liecina, ka radioloģiskais fons Latvijā ir viens no zemākajiem Eiropā.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbauda radiāciju pārtikas produktos, sēnēs un ogās, ko ieved no Baltkrievijas un Ukrainas, bet pierobežas rajonos arī svaigpienu un produktīvo dzīvnieku gaļu.

Taču PVD norāda, ka pārbaudīt meža cūkas līdz šim nav bijis iemesla. Inspektori gan gatavi noņemt paraugus un pārliecināties, vai nav paaugstināts radioaktīvā piesārņojuma līmenis.

"To mēs varam izdarīt. Mums tad būtu jāvienojas ar mednieku kolektīviem, un ar viņu starpniecību mēs varētu noņemt paraugus un tos pārbaudīt. Pārrunāsim šo iespēju. Bet mūsu skatījumā uztraukumam pamata nav," stāsta PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis.

Radiācijas līmeni Latvijā uzmana Radiācijas drošības centrs, kam tiešsaistes režīmā darbojas 20 monitoringa stacijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!