Foto: DELFI
Nedaudz vairāk par diennakti līdz ceturtdienas pulksten 17, kad ir pēdējais brīdis tiesībsarga amata pretendentu iesniegšanai Saeimā, pretēji iepriekš izteiktajām optimistiskajām prognozēm trīs lielākās Saeimas frakcijas par šī amata kandidātu vēl nebija vienojušās, atzina portāla "Delfi" aptaujātie politiķi.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis portālam "Delfi" sacīja, ka frakcija trešdien ne par vienu kandidātu nelēma. "Ja nav konkrētu kandidātu, tad ko mēs muti dzisināsim," sacīja Brigmanis, skaidrojot, kāpēc frakcija neapsprieda arī potenciālos tiesībsarga amata kandidātus, kurus varētu piedāvāt koalīcijas partneri no apvienības "Vienotība".

Viņš uzsvēra, ka arī gadījumā, ja neizdosies atrast kopīgu koalīcijas pretendentu, ZZS viena pati kādu kandidātu nevirzīs. Trešdienas pēcpusdienā nekāda vienošanās neesot panākta, tāpēc Brigmanis pieļāva, ka varētu pagarināt kandidātu izvirzīšanas termiņu.

Savukārt "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis atzina, ka vēl cer panākt vienošanos ar ZZS un arī otro lielāko Saeimas frakciju – "Saskaņas centru" (SC), jokojot, ka "varbūt mēs kā studenti iesniegsim pēdējā brīdī". Vairāki kandidāti "Vienotībai" pēdējo dienu laikā ir atteikuši, tomēr Zaķis atteicās tos nosaukt. Viņš pieļāva, ka "Vienotība" kādu kandidātu virzīs arī tad, ja nesaņems akceptu no citām frakcijām.

Zaķis arī pavēstīja, ka "Vienotības" frakcija rosinās izmaiņas Tiesībsarga likumā, ka šīs amatpersonas kandidatūru izvirza Valsts prezidents. Viņš gan atzina, ka tas visdrīzāk neattieksies uz tagadējo tiesībsarga meklēšanas procesu, bet gan līdzētu no šāda veida nesaskaņām izvairīties nākotnē.

Arī SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs portālam "Delfi" pavēstīja, ka frakcija trešdien nevienu kandidātu neizvirzīja, tomēr "rezervē vēl kādi divi ir". Viņš atzina, ka kandidātu tālāk SC virzīs tikai tad, ja gūs atbalstu no vismaz vēl vienas no pārējām divām "lielajām frakcijām" – ZZS un "Vienotības". "Ceru, ja tāds būs, tad no abām. Situācija ir tāda, ka vai nu vienosimies ar visiem, vai ne ar vienu," sacīja SC frakcijas priekšsēdis.

Urbanovičs arī uzsvēra, ka "Saeimas reputācija un riski esot tādi", ka viņš neredzot iespēju virzīt kandidātu, kamēr tam neesot atbalsta. Urbanovičs pieļāva, ka situācija var mainīties un kopīgs kandidāts tiks atrasts, tomēr savu parakstu zem iesnieguma ar kandidāta vārdu viņš liks tikai pēc saskaņošanas ar frakciju.

Kā vēstīts, iepriekš apsvērta iespēja, ka koalīcijā ietilpstošās apvienības "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas, kā arī opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) varētu vienoties par kopīgu tiesībsarga amata kandidātu.

Līdz 10.februārim jāizvirza kandidāti tiesībsarga amatam, jo pašreizējā tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beigsies šā gada 28.februārī, un Apsītis, kuram šā gada februārī paliks 72 gadi, ir paziņojis, ka atkārtoti nekandidēs.

Tiesībsargu pēc ne mazāk kā piecu Saeimas deputātu ierosinājuma amatā apstiprina Saeima.

Par tiesībsargu var apstiprināt Latvijas pilsoni ar nevainojamu reputāciju, kurš ir sasniedzis 30 gadu vecumu, kuram ir augstākā izglītība, kuram ir zināšanas un praktiskā darba pieredze tiesību aizsardzības jomā un kurš atbilstoši likuma prasībām ir tiesīgs saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam. Par tiesībsargu nevar apstiprināt pilsoni ar dubultpilsonību.

Tiesībsarga pilnvaru termiņš, kad amata pienākumus sāks pildīt jaunais tiesībsargs, būs pieci, nevis četri gadi, kā līdz šim, paredz Saeimā pieņemtie grozījumi Tiesībsarga likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!